Gjutjärn eller rostfritt - vilken gryta ska man välja?

Nej det här är inte helt lätt! Ofta är det priset som avgör vilket gryta eller kastrull du köper. Men det finns några bra saker att tänka på - häng med in i kastrulldjungeln!


ROSTFRITT STÅL

Grytor i rostfritt stål kan användas på alla typer av spishällar och tål oftast upp till 240 grader i ugnen - samt kan diskas i maskin. En bra rostfri kastrull eller gryta har oftast en tjock botten som består av flera olika lager av metaller, som både fördelar och leder värmen på ett optimalt sätt. 

Se upp med billigare modeller där botten ofta är tunn, leder värme sämre och som mycket lättare bränner vid maten.

Tips!
Eva Trios Multigryta med flera olika metaller i botten passar perfekt som allroundgryta i köket >>


GJUTJÄRN

Att investera i en gjutjärnsgryta gör du alldeles rätt i! Den här grytan håller en livstid om du sköter den rätt. Samt att du får i dig en lagom mängd järn via maten som du lagar i pannan – perfekt!

En gjutjärnsgryta håller en livstid om du sköter den rätt

I en gjutjärnspanna kan du använda vilka köksredskap du vill, utan att vara rädd att skada ytan. Gjutjärn passar även perfekt vid långkok, då den kan stå många timmar på spisen eller i ugnen.  

Gjutjärn tål höga temperaturer men en nackdel är att pannan är tung och kräver mer fett än en teflonpanna vid matlagning. Många upplever också att den är svår att göra ren, då man enbart ska använda varmt vatten och inget diskmedel. 

Tips!
Fiskars senaste gjutjärnsgryta är en tidlös klassiker med ett smart träunderlägg i locket. Köp den här  >>

GRYTA MED TEFLON/ non-stick

På 50-talet kom stekpannorna med teflon-beläggning. Non-stick ytan gjorde mer eller mindre att du inte behövde steka i smör, vilket gjort teflonpannan oerhört populär. Men teflonpannorna är känsligare och kräver trä eller plastredskap för att inte repa ytan.

Dagens moderna teflonpannor som används i alldaglig matlagning släpper inga kemikalier

De tidigare larmen om hälsorisker kring teflon som släpper vid upphettning har i nya studier helt dementerats av forskarna. De nya moderna teflonpannorna som används i alldaglig matlagning släpper inga kemikalier enligt Daniel Borg, toxikolog på Kemikalieinspektionen (Källa Råd & Rön).​

Men livslängden är inte densamma och teflonet är näst intill icke nedbrytningsbart. Men med rätt skötsel håller en teflonpanna i många år.

Tips! Varumärket AMT har fått hedersutnämningen "The Worlds Best Pan" av tyska Kockförbundet och räknas numera som en av världens främsta varumärke inom denna kategori i många av världens länder. Fungerar på alla typer av spisar och hällar, även induktion. Köp den här >>

ALUMINIUM

Aluminium är den vanligaste metallen på jorden. Aluminium leder värme bra, vilket ger en aluminiumgryta sina fördelar då den snabbt och effektivt värmer upp och fördelar ut värmen. Är grytan eller kastrullen helt i aluminium passar den inte för induktionshällar. Dock brukar de mer påkostade modellerna ha bottnar i flera olika metaller för optimal värmefördelning - därav klarar många aluminium-modeller även induktionshällar. 

Investera i en aluminumgryta med skyddande keramisk yta.

Undvik att tillaga, värma upp och förvara sura livsmedel i kastruller, formar, dricksflaskor, folie och andra kärl av aluminium som saknar skyddande beläggning, då de kan avge mer aluminium. Sura livsmedel är saft, juice, soppor, krämer eller mos av rabarber, bär och frukt, liksom soppor, såser och inläggningar av tomat och surkål. 

Vill du ändå ha fördelarna med en aluminiumgryta, välj en med en skyddande keramisk yta, som denna från Eva Trio. Den keramiska beläggningen göt en även tålig för diskmaskin. 

Tips! Stilrena aluminiumgryta med keramisk beläggning i vitt från Eva Trio >>KOPPAR

Kopparkastruller är något som funnits länge i de svenska folkhemmen. Koppar har bättre värmeledningsförmåga än både aluminium och stål, vilket ger snabb och bra värmespridning i grytan eller kastrullen.

De gamla kopparkärlen och kittlarna bör undvikas vid matlagning då det inte är bra att få i sig för mycket av ämnet koppar, enligt Livsmedelsverket. Dagens moderna kopparkastruller är utformade i flera lager metaller där kopparn används på utsidan av grytor och kastruller.

Tips! Se utbudet på kopparserien från G.R.Y.M >>