Tiramisù i finländsk tappning

0 röster
ca 30 min ( + 1 dygn i kyl)
4

Zuppa Finlandese, kaka samt tiramisù med havtorn och riven choklad.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
8048 Kopke Fine Ruby

Visa mer
ca 30 min ( + 1 dygn i kyl)
4

Du behöver

Kaka

  • 4 ägg
  • 2,5 dl socker
  • 175 g smör, smält och avsvalnat
  • 3 dl vetemjöl

Tiramisù med havtorn

  • 250 g mascarpone
  • 3 msk florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 200 g havtorn
  • 2 msk socker
  • 6 cl cointreau
  • mörk choklad (70%)

Gör så här

  1. Kaka
    Vispa ägg och socker med elvisp till en riktigt fluffig konsistens. Detta är extra viktigt eftersom receptet inte innehåller bakpulver.
  2. Tillsätt smör och mjöl och blanda till en slät smet.
  3. Häll upp i smord form och baka i 175 grader tills stickprovet är torrt, cirka 45 minuter.
  4. Stjälp upp på galler och låt svalna. Stansa sedan ut cylindrar som passar i serveringsformarna. Skär bort de bruna kanterna.
  5. Tiramisù med havtorn
    Blanda havtorn och socker i en kastrull och ge den ett uppkok på låg värme. Låt svalna.
  6. Passera genom en finmaskig sil med hjälp av en sked. Smaka av med spriten.
  7. Separera ägget och vispa äggvitan till hårt skum. Vispa äggula, florsocker, vaniljsocker och mascarpone till en slät smet. Vänd ner den vispade äggvitan.
  8. Häll en skvätt havtornssaft i botten på varje glas, tryck ner kakan och häll mer saft på tills den är genomdränkt men inte soggig.
  9. Fördela krämen ovanpå. Täck över och låt stå i kylen, gärna till nästa dag. Riv choklad över innan servering.
7 oktober 2013
Kökets box

laddar fler recept

Laddar fler recept