Fasanbröst (eller anka) med rödvinssås

Fasanbröst (eller anka) med rödvinssås
Foto: GI Viktkoll
GI Viktkoll
GI Viktkoll

Fasanbröst (eller anka) med rödvinssås

14 ingredienser

Fantastisk god och enkel rätt att göra. Dessutom imponerar du på dina garanterat på dina gäster med denna nyårsrätt.

Ingredienser

portioner
  • 8 fasanbröst (à 200 g)
  • salt
  • vitpeppar
  • 0,5 msk enbär
  • smör, att steka i

Rödvinssås:

  • 5 rödlökar
  • 1 king solo vitlök
  • 2 dl rörsocker
  • 1 l kalvfond
  • 1 flaska rött vin
  • 2 dl svarta vinbär
  • salt
  • malen svartpeppar
  • 2 tsk smör att blanka med

Gör så här

  1. Rödvinssås: Skala och skiva rödlök och vitlök och stek hårt i smör. Rör ofta och tillsätt råsockret. Glacera i några minuter. Häll i kalvfonden och rödvinet och koka upp. Låt koka utan lock och reducera vätskan till hälften. Tillsätt svarta vinbär och sjud i 30 min. Låt stå kallt och dra över natten.
  2. Värm ugnen till 100 grader. Stöt enbären i mortel. Gnid in fasanbrösten med salt, peppar och stötta enbär. Bryn dem i smör på medelvärme till fin färg och lägg över dem i en ugnssäker form. Baka i ugnen i ca 15 minuter eller till en innertemperatur på 68 grader. Låt köttet vila en stund före servering.
  3. Värm upp såsen och sila. Smaksätt med salt och peppar. Rör ner en klick smör före serveringen för att blanka av. Servera till fasanbrösten.