Revbensspjäll á la GI

Revbensspjäll á la GI
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
GI Viktkoll
GI Viktkoll

Revbensspjäll á la GI

12 ingredienser

Att koka spjällen i förväg förenklar arbetet om de till exempel ska serveras på julafton. Det enda du då behöver göra är att värma spjällen. Receptet är beräknat för 4 personer, eller för 8 personer på buffé.

Ingredienser

portioner
  • 1,5 kg revbensspjäll, sågade på mitten
  • 3 dl rött vin
  • 0,5 dl kinesisk soja
  • 3 dl köttbuljong
  • 1 bit färskingefära [50 g]
  • 2 klyftor vitlök
  • 5 svartpepparkorn
  • 1 tsk salt

Till uppvärmning:

  • 50 g smör
  • salt
  • vitpeppar
  • 2 msk malen ingefära

Gör så här

  1. Dela revbensspjällen i bitar. Skala och skiva ingefäran och vitlöken.
  2. Koka upp vin, soja, buljong, ingefära och vitlök. Lägg ner köttet. Koka upp och skumma. Lägg i pepparkorn och salt.
  3. Låt sjuda på svag värme i 1 1/4-1 1/2 timme under lock tills spjällen känns möra och köttet börjar lossna från benen.
  4. Ta upp köttet med en hålslev. Sila av skyn och låt den stå kallt över natten. Ta bort fettet som samlats överst. (Buljongen kan användas till en grönskålssoppa eller som skinkspad).
  5. Frys in spjällen och buljongen var för sig.
  6. Ta fram spjällen dagen innan de ska ätas och låt dem tina långsamt i kylskåp.
  7. Värm ugnen till 175 grader.
  8. Lägg spjällen i en smord ugnssäker form. Rör samman smör och ingefära och klicka på spjällen. Krydda med peppar och salt.
  9. Lägg över aluminiumfolie och värm spjällen i ugnen cirka 20 minuter.