Rödvinspäron med apelsin- och saffransgrädde och pistaschnötter

Rödvinspäron med apelsin- och saffransgrädde och pistaschnötter
Foto: Lena Holmsäter
GI Viktkoll
GI Viktkoll

Rödvinspäron med apelsin- och saffransgrädde och pistaschnötter

13 ingredienser

Päronen ska stå och dra smak i ca 1 dygn, så planera i god tid.

Ingredienser

portioner
  • 4 päron
  • 7 dl rött vin
  • 0,5 dl rörsocker
  • 1 stjärnanis
  • 2 lagerblad
  • 1 kanelstång
  • 2 svartpepparkorn
  • 1 enbär

Apelsin- och saffransgrädde:

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 apelsin, rivet skal
  • 0,5 g saffran [1 förp]
  • 1 krm rörsocker

Till dekoration:

  • 3 msk pistagenötter, hackade

Gör så här

  1. Gröp ut kärnhuset ur päronen från bottnen med en tesked. Skala päronen.
  2. Koka upp rödvinet med socker och kryddor. Lägg i päronen och låt sjuda på medelvärme i ca 30 minuter. Känn med en provnål om päronen är mjuka. Dra då av kastrullen från värmen, kyl ner och ställ svalt ett dygn.
  3. Häll grädde, apelsinskal, saffran och socker i en kastrull. Koka upp, dra av från värmen och låt svalna. Sila grädden och vispa den lätt. Lägg grädde i botten på ett serveringsfat, placera päronen ovanpå och strö över nötterna.