Spenat- och pinjenötspajer

Spenat- och pinjenötspajer
Foto: Malte Danielsson
Ola LauritzsonUlrika Davidsson porträtt
Ola LauritzsonUlrika Davidsson porträtt

Spenat- och pinjenötspajer

Av: Ola Lauritzson, Ulrika Davidsson

Från: GI Gourmet

17 ingredienser

En underbar paj med mycket spenat som är en ypperlig kalciumkälla. Pajen kan ätas både varm, ljummen och kall. Servera gärna med en sallad eller på buffébordet.

Ingredienser

portioner
  • 200 g fryst spenat
  • 1,5 dl bovetemjöl
  • 1 dl dinkelfullkornsmjöl
  • 100 g smör
  • 1 msk blandade torkade örter
  • 0,5 tsk salt
  • smör, till stekning (eller olivolja)
  • salt
  • svartpeppar
  • 0,5 purjolök
  • 150 g getost
  • 3 ägg
  • 1,5 dl grädde
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • vitpeppar
  • 100 g pinjenötter

Gör så här

  1. Tina spenaten något. Sätt ugnen på 225 °C.
  2. Mät upp mjölet och lägg i smöret tillsammans med örter och salt. Arbeta snabbt ihop degen och kläm ut den i små pajformer med avtagbara kanter.
  3. Pricka skalen med en gaffel och grädda i 10 minuter.
  4. Hetta upp en stekpanna med smör eller olivolja och bryn spenaten i några minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
  5. Fördela spenaten i pajskalen. Strimla purjolöken och lägg över spenaten. Skär osten i skivor och toppa pajen med.
  6. Vispa ägg, grädde och mjölk i en skål. Tillsätt lite salt och vitpeppar.
  7. Häll äggblandningen över pajerna och toppa med pinjenötter.
  8. Sätt in i ugnen i ca 20 minuter eller tills pajerna har fått färg. Kan serveras ljumma eller kalla.