Spenat- och pinjenötspajer

0 röster
4
Spenat- och pinjenötspajer
Foto: Malte Danielsson

En underbar paj med mycket spenat som är en ypperlig kalciumkälla. Pajen kan ätas både varm, ljummen och kall. Servera gärna med en sallad eller på buffébordet.

4
4 portioner

Du behöver

  • 200 g fryst spenat
  • 1,5 dl bovetemjöl
  • 1 dl dinkelfullkornsmjöl
  • 100 g smör
  • 1 msk blandade torkade örter
  • 0,5 tsk salt
  • smör, till stekning (eller olivolja)
  • salt
  • svartpeppar
  • 0,5 purjolök
  • 150 g getost
  • 3 ägg
  • 1,5 dl grädde
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • vitpeppar
  • 100 g pinjenötter

Gör så här

  1. Tina spenaten något. Sätt ugnen på 225 °C.
  2. Mät upp mjölet och lägg i smöret tillsammans med örter och salt. Arbeta snabbt ihop degen och kläm ut den i små pajformer med avtagbara kanter. Pricka skalen med en gaffel och grädda i 10 minuter.
  3. Hetta upp en stekpanna med smör eller olivolja och bryn spenaten i några minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
  4. Fördela spenaten i pajskalen. Strimla purjolöken och lägg över spenaten. Skär osten i skivor och toppa pajen med.
  5. Vispa ägg, grädde och mjölk i en skål. Tillsätt lite salt och vitpeppar.
  6. Häll äggblandningen över pajerna och toppa med pinjenötter.
  7. Sätt in i ugnen i ca 20 minuter eller tills pajerna har fått färg. Kan serveras ljumma eller kalla.
17 augusti 2010