Libanesiska smårätter - meze

Ghenwa - Malmö1
Foto: TV4

Libanesiska smårätter - meze

Av: Ghenwa - Malmö

Från: Halv åtta hos mig

45 ingredienser

Ghenwa bjöd på meze - flera libanesiska smårätter till förrätt. Tabbouleh, sambusik med fetaost, baba ghanouj, hommous och vinbladsdolmar.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ghenwas drycktips
2728 Palacio de la Vega Chardonnay Viura Sauvignon Blanc, Navarra, Spanien 71:-

Ett torrt, fruktigt, blommigt vin som är aningen aromatiskt. Vinets frukt och inslagen av fat passar utmärkt till den grillade auberginröran och sambusiken. Syran i vinet möter alla syrliga smaker i rätten.

Ingredienser

portioner

Tabbouleh

  • 7 dl färsk bladpersilja, finhackad
  • 4 tomater, finhackade
  • 4 salladslökar, finhackade
  • dl torkad mynta
  • 1 dl bulgur, finmald

dressing

  • 1 dl olivolja
  • 2 tsk salt
  • dl citron, saft
  • dl citron, saft
  • dl olivolja
  • 1 krm salt

Sambusik med fetaost

  • 12 ark filodeg
  • 300 g fetaost
  • 100 g mozzarellaost
  • 1 ägg
  • 2 dl persilja, finhackad
  • vetemjöl (till utbakning)
  • dl vatten, vid utbakning
  • 1 l olja, till fritering

Baba Ghanouj

  • 2 aubergines
  • 3 klyftor vitlök, pressade
  • 1 dl tahinipasta
  • 2 krm salt
  • dl citron, saft
  • olivolja, till garnering
  • myntakvist, till garnering

Hommous

  • 400 g färdigkokta kikärtor
  • dl tahinipasta
  • dl citron, saft
  • 2 krm salt
  • 2 msk vatten
  • 1 vitlök, pressad
  • olivolja, till garnering
  • färsk bladpersilja, till garnering

Vinbladsdolmar fyllning

  • 100 g vindruvsblad
  • 2 dl ris
  • 5 dl färsk bladpersilja, finhackad
  • 2 tomater, finhackade
  • 3 salladslökar, finhackade
  • 2 msk torkad mynta
  • dl citron, saft
  • dl olivolja
  • 1 tsk salt

Vid tillagning

  • 2 potatisar, skalade
  • 2 tomater

Gör så här

Tabbouleh

  1. Blanda alla de hackade grönsakerna tillsammans myntan i en skål.

Dressing

  1. Blanda dressingen. Häll över bulgur och sen dressingen över de hackade grönsakerna ca 30 min innan servering. Detta så att bulgurn får mjukna lite.

Sambusik med fetaost

  1. Blanda alla ingredienser till fyllningen och blanda väl.#
  2. Blanda vetemjölet och vattnet i en liten skål. Lägg fyllningen på kanten av den breda sidan av ett filodegsark.
  3. Vik ihop på sidorna och rulla sedan arket med fyllningen. Pensla på slutet med vetemjölsblandning och förslut väl. Detta gör att rullarna håller ihop under fritering.

Fritering

  1. Hetta upp oljan och fritera rullarna tills de får en gyllenbrun färg. Serveras gärna nyfriterade för en krispig smak.

Baba Ghanouj

  1. Sätt ugnen på högsta värmen. Gör små stick i auberginerna med kniven och lägg de sen i aluminiumfolie.
  2. Grilla i mitten av ugnen i ca 60 minuter eller tills de blir mjuka. Ta sedan ut och ta bort skalet direkt under rinnande kallt vatten. Lägg innamätet i en sil och låt vattnet rinna av.
  3. Mosa innanmätet till en jämn smet och blanda i de övriga ingredienserna.

Servering

  1. Lägg upp baba ghanoujen på ett fat och garneta med olivolja och färsk mynta. Serveras gärna med libanesiskt tunnbröd.

Hommous

  1. Blanda alla ingredienser och kör i en matberedare. Mixa till en jämn smet. Förvara kallt till servering. Lägg upp i uppläggningsfat och dekorera med olivolja och en kvist bladpersilja. Serveras med libanesiskt tunnbröd.

Vinbladsdolmar

  1. Koka lite vatten i en kastrull och vän vindruvsbladen i det varma vattnet. Låt ligga i ett par minuter.
  2. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen förutom vindruvsbladen. Lägg en matsked fyllning mitt på
vinbladet, vik in kanterna och rulla ihop. Vinbladsdolmarna ska rullas
 ihop hårt för att hålla ihop när de kokas.
  3. Dela potatisen och tomaterna i ringar och placera i botten på kastrullen. Börja sen packa de rullade vindruvsdolmarna tätt ihop i flera lager. Häll vatten i kastrullen så den knappt täcker vindolmarna. Lägg en tallrik över så att vinbladsdolmarna hålls på plats i botten på kastrullen.
  4. Koka på svag värme i 60 min eller tills riset är klart. Tiden varierar beroende på rissort. Häll ut överblivet spad, blanda ihop dressingen och häll den över vindruvsdolmarna i kastrullen.
  5. Lägg upp vindruvsdolmarna i uppläggningsfat tillsammans med potatisen och tomaterna.