Kaninstek med chokladsås och grönsaker

Kaninstek med chokladsås och grönsaker
Foto: Lars Paulsson
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Kaninstek med chokladsås och grönsaker

27 ingredienser

En spännande rätt där kaninstek serveras med blomkålspuré, chokladsås, grönsaker och linser.

Receptet ger 4-6 portioner.

Klötzkes recept på ljus viltfond, hittar du här!

Ingredienser

  • 2 kaninlår
  • 1 msk chinese five spices
  • hushållssnöre
  • 4 msk kakao (av bra kvalitet)
  • 2 msk smör

Grönsaker

  • 8 steklökar, skalade
  • 4 morötter, små skalade
  • 4 brysselkål

Sås

  • 1 morot (liten)
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk rotselleri
  • 1 msk smör
  • 2 dl rött vin
  • 6 dl ljus viltfond
  • 50-75 g mörk choklad
  • 3 cl brun kakaolikör
  • salt
  • peppar

Blomkålspuré

  • 200 g blomkålsbuketter
  • 2-3 dl grädde
  • 1 dl mjölk (eller buljong)
  • citron
  • muskot
  • salt

Till servering

  • 8 toppmurklor
  • 2 dl färdigkokta gröna linser
  • 2 msk smör

Gör så här

  1. Bena ur kaninbakdelarna och ta bort läggen. Banka köttet mellan två plastark. Gnid in köttet på insidan med five spices.
  2. Rulla ihop det och bind
  3. upp köttet.
  4. Rulla in det i ett folieark och stäng som en smällkaramell.
  5. Stek i ugn på 100º till en innertemperatur av 68º. Låt vila i ca 5 min. Ta
  6. det ur folien och skär bort snöret. Rulla köttet i kakaon och stek i smör.
  7. Skala smålökarna och morötterna. Blanchera grönsakerna var för sig
  8. och kyl i isvatten.
  9. Sås: Skär moroten i små bitar, skiva schalottenlöken samt tärna rotsellerin.
  10. Fräs sedan grönsakerna i smör utan att de får ta färg.
  11. Slå på vinet och
  12. låt det koka ner. Slå på fonden och låt den koka ner med en tredjedel.
  13. Sila fonden och tillsätt hackad choklad. Smaka av med kakaolikören
  14. samt salt och peppar.
  15. Blomkålspuré: Koka blomkålen i grädde och buljong tills den är mjuk.
  16. Sila av vätskan och lägg blomkålen i en mixer. Slå på lite av vätskan
  17. och mixa blomkålen slät.
  18. Om purén är för tjock, späd med ytterligare
  19. vätska. Smaka av med citron, salt och muskot.
  20. Till servering: Rensa murklorna och stek dem sedan i smör. Salta och peppra.
  21. Värm grönsakerna i lite smör och vatten.
  22. Värm linserna i lite av såsen.
  23. Lägg blomkålspuré på varje tallrik.
  24. Toppa med grönsakerna och linserna
  25. samt skiva kaninsteken och placera ut den på tallriken.
  26. Avsluta
  27. med att slå såsen runt om.