Halstrad lax med teriyakisås och pak choy

0 röster
4
Halstrad lax med teriyakisås och pak choy
Foto: Lars Paulsson

En spännande och snygg maträtt, där halstrad lax serveras med japanska råvaror.

Visa mer
4

Du behöver

Lax

  • 800 g laxrygg
  • 1 msk rapsolja
  • salt

Grönsaker

  • 1 pak choy
  • 1 gul morot
  • 1 dl shiitakesvamp
  • 1 msk olivolja
  • salt och peppar

Teriyakisås

  • 0,8 dl balsamicovinäger
  • 1 dl kycklingbuljong
  • 1 msk soja
  • 1 msk mirin (japanskt risvin)
  • drygt 1 msk strösocker
  • 1 tsk arrowrot

Till servering

  • ris, nudlar eller potatis

Gör så här

  1. Fjälla laxen och bena ur den. Dela den i 4 bitar. Salta på köttsidan och låt stå ca 20 minuter.
  2. Sätt ugnen på 125°. Halstra laxen på skinnsidan i olja i en stekpanna tills den får en knaprig yta.
  3. Stek klar i ugn ca 5 minuter. Laxen får gärna vara rå i mitten.
  4. Koka upp vatten i en kastrull. Dela pak choyen i 4 bitar. Sjud dem i ½ minut. Ta upp och spola genast i iskallt vatten.
  5. Skala och strimla moroten. Fräs med shiitakesvampen i olivoljan i en panna. Moroten skall vara lite krispig. Smaka av med salt och peppar.
  6. Stek pak choyen i lite olivolja i en stekpanna så att den får en gyllene yta. Smaka av med salt och peppar.
  7. Koka ihop alla ingredienser utom arrowrot till såsen i en kastrull. Red med arrowrot utrörd i lite vatten.
  8. Servera laxen med grönsakerna och teriyakisås. Servera ris, nudlar eller potatis till.
3 september 2008

laddar fler recept

Laddar fler recept