Halstrad lax med teriyakisås och pak choy

Halstrad lax med teriyakisås och pak choy
Foto: Lars Paulsson
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Halstrad lax med teriyakisås och pak choy

16 ingredienser

En spännande och snygg maträtt, där halstrad lax serveras med japanska råvaror.

Ingredienser

portioner

lax

  • 800 g laxrygg
  • 1 msk rapsolja
  • salt

Grönsaker

  • 1 pak choi
  • 1 gul morot
  • 1 dl shiitakesvamp
  • 1 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Teriyakisås

  • 0,8 dl balsamvinäger
  • 1 dl kycklingbuljong
  • 1 msk soja
  • 1 msk mirin (japanskt risvin)
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk arrowrot

Till servering

  • ris, nudlar eller potatis

Gör så här

  1. Fjälla laxen och bena ur den. Dela den i 4 bitar. Salta på köttsidan och
  2. låt stå ca 20 minuter.
  3. Sätt ugnen på 125°. Halstra laxen på skinnsidan i olja i en stekpanna
  4. tills den får en knaprig yta.
  5. Stek klar i ugn ca 5 minuter. Laxen får gärna
  6. vara rå i mitten.
  7. Koka upp vatten i en kastrull. Dela pak choyen i 4 bitar. Sjud dem
  8. i ½ minut. Ta upp och spola genast i iskallt vatten.
  9. Skala och strimla moroten. Fräs med shiitakesvampen i olivoljan i en
  10. panna. Moroten skall vara lite krispig. Smaka av med salt och peppar.
  11. Stek pak choyen i lite olivolja i en stekpanna så att den får en gyllene
  12. yta. Smaka av med salt och peppar.
  13. Koka ihop alla ingredienser utom arrowrot till såsen i en kastrull.
  14. Red med arrowrot utrörd i lite vatten.
  15. Servera laxen med grönsakerna och teriyakisås. Servera ris, nudlar
  16. eller potatis till.