Klar svampsoppa med färska grönsaker

Klar svampsoppa med färska grönsaker
Foto: Lars Paulsson
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Klar svampsoppa med färska grönsaker

14 ingredienser

I det här receptet lagas buljong och grönsaker var för sig, och det ger rikligt med svampsmak!

Ingredienser

portioner

Svampbuljong

  • 1 l blandsvamp (behöver inte vara av bästa kvalité)
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör
  • 1 dl vitt vin
  • 1 l vatten

Soppa

  • 5 dl svampbuljong
  • 6 minimorötter
  • 12 steklökar
  • 1 dl små ärtor
  • 8 sockerärtor
  • 500 g blandad svamp
  • 6 mandelpotatisar
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Börja med buljongen. Skala och finhacka löken och fräs den i en
  2. kastrull med hälften av smöret. Tillsätt vinet och koka nästan torrt.
  3. Tillsätt resten av smöret, dela svampen till buljongen och fräs den
  4. ordentligt. Fyll på med 1 l vatten och koka upp. Låt sjuda ca 30 minuter.
  5. Var noga med att skumma hela tiden.
  6. Sila av buljongen i en skål och kasta svampen. (Vill du vara extra noggrann
  7. så kan du sila buljongen genom kaffefilter eller en extra finmaskig
  8. silduk). Skulle buljongen kännas för svag i smaken så koka ner den.
  9. Blanchera alla grönsaker till soppan var för sig i lättsaltat vatten.
  10. Putsa och rensa svampen och stek den.
  11. Skala och koka potatisen en aning al dente så att den inte faller sönder,
  12. dela den på mitten. Fräs alla grönsaker och potatisen i smör. Salta och peppra.
  13. Koka upp svampbuljongen och smaka av med salt och peppar. Fördela grönsaker,
  14. svamp och potatis på tallrikarna. Häll över kokande svampbuljong.