Mörk viltfond

Gert Klötzke porträtt

Mörk viltfond

16 ingredienser

Förhöj smaken på dina vilträtter och laga en egen viltfond. Detta recept ger ca 1 liter fond.

Ingredienser

  • 2 kg viltben, huggna
  • 0,5 kg paryrer (senor, puts)
  • 6 msk olja (ej olivolja)
  • 5 gula lökar
  • 3 morötter
  • 1 bit rotselleri [100 g]
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk tomatpuré
  • 75 cl rött vin
  • 10 vitpepparkorn
  • 8 enbär
  • 2 hela nejlikor
  • 1 lagerblad
  • 1 timjankvist
  • 1 stjärnanis
  • 2,5 l vatten

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Lägg viltbenen i en långpanna, häll på oljan. Ställ
  2. in i ugnen och bryn i 25–30 minuter.
  3. Rör om då och då. Benen får absolut
  4. inte brännas. Tillsätt paryrerna och bryn ytterligare 15–20 minuter.
  5. Skala
  6. och skär lök, morot och selleri i grova bitar och tillsätt dem.
  7. Bryn ytterligare
  8. 15–20 minuter. Ta ut ur ugnen och häll av fettet.
  9. Lägg ben och grönsaker i en rymlig kastrull, tillsätt resterande ingredienser
  10. utom vattnet, låt vinet koka in tills endast någon deciliter återstår.
  11. Vispa ur långpannan med lite av vattnet och häll det och resterande
  12. vatten i kastrullen.
  13. Koka upp och skumma väl. Sjud på svag värme
  14. 1 ½–2 timmar tills ca hälften återstår.
  15. Skumma av då och då. Sila fonden
  16. och koka ner tills ca 1 liter återstår.
  17. När fonden kallnat bildas fett
  18. på ytan. Detta ska också tas bort.