Gäddpaté med skaldjur

Gäddpaté med skaldjur
Foto: Lars Paulsson
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Gäddpaté med skaldjur

16 ingredienser

Ett klassiskt sätt att ta vara på gäddan, med grädden som ger en mild och god fisksmak. Till det en majonnäs som får lätt röksmak av att oljan smaksätts med rökt sidfläsk.

Ingredienser

Fiskfärs

  • 400 g gädda
  • 1 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 75 g skalade räkor
  • 75 g skalade kräftstjärtar
  • 2 msk dill, hackad
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk cayennepeppar

Rökt majonnäs

  • 100 g rökt sidfläsk
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 äggulor
  • 5 dl majsolja
  • salt

Gör så här

  1. När man gör fiskfärs är det viktigt att alla ingredienser är ordentligt
  2. kalla. Mal fisken i en köttkvarn. Mixa fisken snabbt i en matberedare,
  3. tillsätt ägget och mixa, tillsätt grädden och mixa. Det är viktigt att inte
  4. mixa för länge så att färsen blir varm och bindningen av äggvitan försvinner.
  5. Smaka av med salt och cayennepeppar.
  6. Passera färsen genom en sikt. Klä insidan av en terrinform med plastfolie.
  7. Kör ett prov av färsen så du vet att den binder och att smaken är rätt.
  8. Fyll terrinformen med färsen. Ta sedan en sked och gör en djup ränna
  9. i mitten längs hela formen. Ta lite av färsen och blanda med de väl urkramade
  10. skaldjuren samt dill, salt och cayennepeppar. Fyll rännan med
  11. skaldjursblandningen, men inte ända upp till kanten, och täpp till med
  12. resterande färs.
  13. 4. Grädda terrinen i 100º i ugnen, gärna i ånga om du har ångugn, till
  14. en innertemperatur av 68º.
  15. Låt kallna över natten, skär i centimetertjocka skivor och servera med
  16. rökt majonnäs.
  17. Rökt majonnäs:
  18. Värm sidfläsket med vitlök och rosmarin i oljan, låt dra i någon timme
  19. och låt kallna, sila av. Använd 2 dl av denna olja till majonnäsen. Resten
  20. kan man spara till nästa gång som man gör majonnäs. Oljan håller sig i
  21. kyl i ca 1 månad.
  22. Gör sedan majonnäs på vanligt sätt: Blanda vinäger, senap och ägggula,
  23. tillsätt 2 dl olja i en tunn stråle under vispning, gärna i en matberedare.
  24. Smaksätt med lite salt.