Ostkaka

Gert Klötzke porträtt

Ostkaka

Av: Gert Klötzke, Johan Gottberg

Från: Nyhetsmorgon

8 ingredienser

Prova att laga hemlagad ostkaka, en klassiker på julbordet! Receptet är beräknat till 6-8 portioner.

Ingredienser

  • 3 l standardmjölk
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 1 msk ostlöpe
  • 0,5 dl sötmandel
  • 2 bittermandel
  • 3 ägg
  • 0,5 dl strösocker
  • 3 dl grädde

Gör så här

  1. Vispa ut mjölet med lite mjölk så det blir en redning, tillsätt sedan 1 dl mjölk.
  2. Värm resten av mjölken till 37 grader. Ta av från värmen och vispa ner redningen.
  3. Vispa därefter ner ostlöpen, vispa kraftigt. Låt stå i rumstemperatur i 40 minuter.
  4. Vispa sedan igen, så att den delar på sig. Låt stå 30 minuter till. Mal mandel och bittermandel.
  5. Sila sedan ostmassan genom silduk eller kaffefilter, krama ur massan
  6. med händerna. Släng bort vasslet och rör om i ostmassan.
  7. Vispa ägg, socker och grädde. Tillsätt den malda mandeln. Blanda sedan ihop med
  8. ostmassan.
  9. Smörj in två formar med smör. Fördela ner smeten i formarna och baka i 175 grader i drygt 1 timme.
  10. Serveras med lättvispad grädde och hallonsylt.