Gävlesnäckor med pastasås kronärtskocka

Gävlesnäckor med pastasås kronärtskocka
Foto: TV4

Gävlesnäckor med pastasås kronärtskocka

Av: Jonas Lindberg

Från: Efter stängning

12 ingredienser

60 m

Hemgjord pasta och krämig pastasås med kronärtskocka, tomat, champinjoner och sparris.

Ingredienser

portioner

Pastadeg

  • 6 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk salt

Pastasås

  • 4 kronärtskockor
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 chilifrukt
  • 3 dl grädde
  • 8 körsbärstomater
  • 4 champinjoner
  • 6 sparris
  • olja, att steka i

Gör så här

  1. Blanda samman samtliga ingredienser till pastadegen och arbeta ihop till en slät och smidig deg. Tillsätt ev lite vatten om du upplever degen som torr. Lägg i plastfolie och låt vila ca 15 minuter.
  2. Koka upp grädde i en kastrull tillsammans med hel vitlöksklyfta samt chili. Låt koka ca 15 minuter och lyft sedan ur vitlök och chili.
  3. Skala kronärtskockorna och dela den färdigskalade "botten" i mindre klyftor. Hetta upp en stekpanna på medelhög värme och stek klyftorna tills mjuk. Rör och vänd på de ofta så det blir jämnt stekta. Lägg därefter över kronärtskockan i grädden och låt stå och dra medan du gör färdigt pastan.
  4. Ta fram pastadegen och nyp av 1 cm stora nypor från pastadegen. Lägg den på bänkskivan och dra/rulla degen under tummen. Den ska formas likt en snäcka.
  5. Koka upp välsaltat pastavatten och koka snäckorna ca 7 minuter.
  6. Skiva och dela svampen, sparrisen och tomaterna och stek dessa sedan på hög värme i en stor och vid stekpanna. Tillsätt grädden och kronärtskockorna och låt koka ihop någon minut. Häll av pastan och tillsätt pastan i stekpanna. Rör runt väl och servera genast.