I samarbete med Scan

'Gårdsmiddag' blev en dundersuccé!

Spela video Scan Gårdsmiddag
Foto: Scan

Den 20 augusti hölls första Gårdsmiddagen på Skattmansö utanför Uppsala, en tillfällig restaurang ute i det gröna där gästerna fick uppleva prisbelönta kockar grilla utsökt svenskt kött.

En solig sensommarkväll i augusti slog familjen Johansson upp portarna till sin vackra bondgård på Skattmansö, 3 mil utanför Uppsala. 
Här, i en dalgång mellan kohagar och sädesfält intogs en oförglömlig grillmiddag i en stor charmig lada från 1800-talet. 100 gäster satt vid långborden och avnjöt en meny som fick smaklökarna att slå dubbelvolter i munnen. 

Per och Stina som äger gården, tvekade inte en sekund när Scan hörde av sig och berättade om Gårdsmiddag.
- Det är bara kul när det händer något annorlunda, och detta var verkligen annorlunda - att ha en stjärnkrögare på gården som lagar mat av svenskt kött. Sen fick vi möjlighet att visa upp våra djur i deras naturliga miljö, och det kändes riktigt bra, säger Stina och ler.

Begreppet "Farmers' dinner" har funnits länge i USA och går ut på att lantbrukare bjuder in middagsgäster till sina gårdar. En upplevelse som ligger helt rätt i tiden då vi blir alltmer intresserade av köttets ursprung och den närodlade, ekologiska processen kring råvarorna i maten.

Gårdsmiddag - en upplevelse för alla sinnen

2016 var första upplagan av Gårdsmiddag, ett samarbete mellan Scan, familjen Johansson och köttrestaurangen AG. På kvällens meny fanns bland annat rimmad kalvtunga, grillad, hängmörad nötrygg och karmelliserad oxsvansterrin. Flera hundra personer anmälde sig men endast 100 entusiatiska personer fick plats kring långbordet, vilket visar folks intresse för matupplevelsen, naturen och de närproducerade, svenska råvarorna.

Susen av skratt och gott umgänge hördes till långt in på kvällen. Gårdsmiddag blev en riktig succé och det surrades friskt  bland gästerna under middagen "hoppas det blir en till nästa år".


Och självklart blir det en Gårdsmiddag 2017! Vill du också uppleva en alldeles unik och och minnesvärd matupplevelse? Anmäl dig HÄR!

Läs även: Svenska bönder håller världsklass!

Våra favoritrecept med kött från svenska gårdar