Fylld portabello med västerbottensost

Fylld portabello med västerbottensost
Foto: Peter Carlsson
Tareq Taylor profil ny
Tareq Taylor profil ny

Fylld portabello med västerbottensost

8 ingredienser

40 min

Portabello, som även kallas trädgårdschampinjon, är helt enkelt en brun champinjon som fått växa sig stor. Hatten är perfekt att använda som här. / Tareq

Recept är ur boken Mat på en plåt av Tareq Taylor, Bonnier fakta.

Sommelier Maya Samuelssons dryckestips: Domaine du Haut Bourg, Muscadet 2009 Frankrike, nr 90663.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg portabellosvamp [4 stora]
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 skiva ljust surdegsbröd, stor
  • 10 kvistar färsk timjan
  • 1 msk smör
  • 3 dl lagrad ost, riven (t ex västerbottensost eller präst)
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Värm ugnen till 180 grader, varmluft.
  2. Skär bort stjälken på svamparna, lägg hattarna åt sidan och hacka sedan stjälkarna fint. Skala och finhacka lök och vitlök.
  3. Skär bort kanterna på brödet och skär eller smula sedan inkråmet i små bitar. Plocka bladen från timjankvistarna.
  4. Värm smöret i en panna och fräs svamp och lökhacket tillsammans med brödbitar och timjan i några minuter.
  5. Lägg hattarna upp och ner på en plåt och fördela hacket uppe på dem. Toppa med riven ost och salt och lägg ut timjan kvistarna på plåten. Baka svamparna i ugnen
  6. i ungefär 25 minuter.
  7. Ta ut och servera direkt, gärna med en blandad grönsallad och ett surdegsbröd.