Fylld majskyckling med knölig gratäng och rödvinssås

Fylld majskyckling med knölig gratäng och rödvinssås
Foto: TV4

Fylld majskyckling med knölig gratäng och rödvinssås

Av: Marianne - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

27 ingredienser

60 m

Ört- och mozzarellafylld kyckling med rotfruktsgratäng och rödvinsås.

Dryck: Bellflower, nr 6208, (Eko) Pinot Noir 2014

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Rotfruktsgratäng

  • 300 g mjölig potatis
  • 150 g morot
  • 100 g palsternacka
  • 50 g rotselleri
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk smör
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl standardmjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 50 g parmesanost, riven

Fylld majskyckling

  • 100 g mozzarellaost
  • 1 kruka färsk salvia
  • 1 kruka basilika
  • 5 marinerade tomater i olja (färdig i burk)
  • 4 majskycklingfiléer

Rödvinssås

  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk rörsocker
  • 2 msk smör
  • 1 dl balsamvinäger
  • 2 dl rött vin
  • 2 msk kalvfond
  • 1 krm torkad timjan
  • 1 tsk majsstärkelse
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm peppar

Gör så här

Rotfruktgratäng

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och skiva rotfrukterna tunt. Använd gärna en mandolin. Hyvla löken mycket tunt i mandolinen och finhacka vitlöken. Fräs lök och vitlök mjuka i smör i en stor kastrull.
  3. Tillsätt rotfrukterna, häll i grädde och mjölk och låt koka upp. Salta och peppra. Sjud på svag värme i ca 20 minuter. Häll blandningen i portionsformar. Strö över riven parmesan och gratinera högt upp i ugnen tills gratängen fått fin färg, ca 10 minuter.

Fylld kyckling

  1. Riv mozzarellan. Grovhacka salvia, basilika och marinerade tomater och blanda. Skär ett snitt i kycklingen och lägg i blandningen. Knyt ihop kycklingen med steksnöre. Salta, peppra och bryn kycklingen i smör. Låt kycklingen gå klar i ugnen till 70 grader innertemperatur, detta tar ca 20 minuter.

Rödvinssås

  1. Finhacka löken och fräs den tillsammans med sockret och smör i en kastrull. Tillsätt vinäger, vin, fond och timjan. Låt koka ihop tills hälften återstår. Sila av såsen och red med maizena och lite vatten. Smaka av med salt och peppar och blanka av såsen med 1 msk smör innan servering.
  2. Servera kycklingen på varma tallrikar tillsammans med en form med rotfruktsgratäng, sås och späda blad.