Fylld lammsadel

Fylld lammsadel
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Fylld lammsadel

15 ingredienser

Lammsadeln är den högst värderade delen på lammet. Att få den styckad med slaksidorna kvar kräver förmodligen att du beställer i förväg. Finns bara korthuggen sadel, så stek den som lammstek och uteslut färsen.

Ingredienser

portioner
  • 1 hel lammsadel, med urbenade slaksidor
  • margarin, smält
  • paprikapulver
  • salt
  • peppar

Färs:

  • 300 g lammfärs (eller mager fläskfärs)
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 ägg
  • 1 gul lök, riven
  • 250 g champinjoner, hackade
  • 1 knippe persilja, hackad
  • 15-20 gröna oliver, hackade
  • salt
  • peppar
  • Ugn: 175°

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Börja med färsen, fräs lök och champinjoner tills vätskan kokat in. Blanda allt till färsen.
  2. Krydda sadeln, bred färsen över slaksidorna och rulla in dem mot ryggen. Bind om. Lägg köttet på galler över en långpanna. Sätt i termometer.
  3. Pensla med smält margarin och strö på paprika. Stek i nedre halvan av ugnen till ca 70 grader.
  4. Låt köttet vila 20 min innan snöret tas bort. Skär loss ruladerna och skiva. Skär sen loss köttet från sadeln, skiva och lägg tillbaka. Syltlök och potatisgratäng till.