Fullkornsbröd på grahamsmjöl

Fullkornsbröd på grahamsmjöl
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Fullkornsbröd på grahamsmjöl

6 ingredienser

Ett kompakt, lite tungt grovt bröd som smakar fullkorn. Det passar fint både till smörgås och som tillbehör till en rustik soppa eller gryta. Gott också till sill, rökt fisk och stark ost. Håller bra eftersom det är saftigt, men går även utmäskt att frysa.

Ingredienser

portioner
  • 25 g jäst
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk grovt salt
  • 1 l vatten
  • 22 dl grahamsmjöl
  • smör, till formarna

Gör så här

  1. Smörj 2 st 1 1/2-litersformar och värm ugnen till 200°. Värm vattnet till 37° (fingertoppsvärme). Smula jästen i en bunke, blanda ner sockret och 1 1/2 dl av vattnet. Rör om så att jästen löser sig och låt blandningen stå i 10 minuter. Blanda i mjöl och salt. Häll sedan i resten av det ljumma vattnet lite i taget. Arbeta degen (som är ganska lös) med en trägaffel i minst 5 minuter.
  2. Fördela degen i formarna och låt jäsa på dragfri plats i ca 20 minuter.
  3. Grädda på näst nedersta falsen i ca 40 minuter. Pröva med sticka, som ska vara torr när man drar ut den om brödet är färdigt. Är du osäker så stjälp brödet försiktigt ur formen och knacka. Låter det ihåligt är brödet färdigt. Låt bröden svalna på galler, inlindade i bakduk.