Fruktsoppa med vaniljsockerlag

6 - 8

Mixa solmogna frukter och bär, tillsätt lite sockerlag, lite härlig syra, några små krispiga kärnor och ett knippe färska örter från trädgården och et voila: den fräschaste efterrätten av alla! Det här receptet är mer som ett basrecept att utgå från och det är fritt fram att ersätta bär, frukter och örter med andra. Se bara till att texturen inte blir för tjock, i så fall kan du tillsätta lite vatten eller en skvätt rosévin eller mousserande vin för en vuxnare variant. Servera gärna med nybakade småkakor, mandelbiskvier, goda skorpor eller en skopa glass eller sorbet. /Sébastien

9 juli 2017
6 - 8

Du behöver

  • 500 g solmogna frukter eller bär, t.ex. jordgubbar, hallon, svarta vinbär och körsbär
  • 2 passionsfrukter eller 50 g havtornsbär
  • lite svart-, sichuan- eller sanchopeppar
  • 1 skvätt balsamvinäger

Till sockerlagen

  • 1 dl vatten
  • 80 g rörsocker
  • 0,5 citron, saft och zest från
  • 1 vaniljstång, urkärnad

Servering

  • färsk mynta

Gör så här

  1. Koka upp alla ingredienser till sockerlagen och rör om tills sockret har lösts upp.
  2. Ta upp vaniljstången ur sockerlagen. Mixa sockerlagen med övriga ingredienser förutom myntan med en kraftig stavmixer eller med en blender till en slät textur. Tillsätt lite mer vatten eller annan vätska om soppan blir för tjock.
  3. Häll soppan i en stor skål och låt stå i kylen i några timmar så att alla smaker hinner utvecklas och soppan kallna (ju varmare det är ute, desto kallare vill man ha soppan). Rör ner den finhackade myntan vid servering.
Kommentera receptet

Fler goda recept