Frukostmuffins med blåbär och citron

Frukostmuffins med blåbär och citron
Foto: Mattias Kristiansson
Mattias Kristiansson porträtt
Mattias Kristiansson porträtt

Frukostmuffins med blåbär och citron

13 ingredienser

40 m

Är det här ännu en dessert till frukost? Nej, det här är tidernas bästa upptäckt: Frukostmuffins! Fulla av allt du behöver när du har kravlat upp ur sängen och försöker att skaka liv i dig själv. /Mattias

Veganska muffins med banan, blåbär och frasigt havresmul.

Recept ur Mattias Kristianssons kokbok_Vego hela dagen_

Ingredienser

portioner muffins
  • 4,5 dl fullkornsvetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 0,5 tsk salt
  • 3 bananer
  • 0,5 dl agavesirap (eller farinsocker)
  • 1,5 dl rapsolja
  • 2 dl växtbaserad mjölk
  • 1 citron, rivet skal
  • 2 dl frysta blåbär

Frasig topping

  • 0,5 dl havregryn
  • 1 msk farinsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Stoppa ner pappersformar i en muffinsplåt. Har du inte någon muffinsplåt? Lugn, det är bara att hålla dig till pappersformarna. Muffinsen håller inte formen lika väl, men de är minst lika goda.
  2. Blanda fullkornsvetemjöl, havregryn, bikarbonat, kardemumma och salt i en bunke.
  3. Mosa sönder bananerna i en annan bunke. Rör ner agavesirap eller farinsocker, rapsolja, mjölk och rivet citronskal. Vispa ner i mjölblandningen. Använd en ballongvisp, det är enklast. När du har en hyfsat slät smet rör du ner blåbären.
  4. Fyll formarna till 2/3 med smet.
  5. Blanda havregryn och farinsocker till toppingen och strö över muffinsen.
  6. Grädda blåbärsmuffinsen i ca 24 minuter eller tills de är helt torra i mitten. Testa med en sticka.