Friterade lammbullar

Friterade lammbullar
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Friterade lammbullar

12 ingredienser

Annorlunda och mycket läckra är de här friterade lammbullarna. Receptet kommer från Burkina Faso i Västafrika. Servera köttbullarna som tilltugg eller på buffébordet tillsammans med en kall sås att dippa i.

Ingredienser

portioner
  • 400 g lammkött benfri, kokt
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk jordnötsolja
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 0,5 tsk malen koriander
  • 1 tsk röd spansk peppar, finhackad
  • 1 tsk salt
  • 2 ägg
  • 2 msk ströbröd
  • olja, till fritering

Gör så här

  1. Dela chilifrukten i halvor på längden, kärna ur och strimla chilin fint. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i olja på svag värme i en panna. Rör i kanel, ingefära, koriander och chilifrukt. Skär köttet i bitar och blanda det med kryddorna.
  2. Mal köttet genom köttkvarn till färs eller mixa i matberedare. Rör i äggen och blanda till en jämn och fin färs. Forma färsen till små, jämna köttbullar och rulla dem i ströbröd. Lägg bullarna på ett fat och låt dem stå i kylen i 1 timme.
  3. Hetta upp 2 cm olja i en stekpanna tills det sisslar när man lägger i ett kryddfrö. Fritera köttbullarna i 3-4 minuter och låt dem sedan rinna av på hushållspapper.