Friterade jordgubbar

Friterade jordgubbar
Foto: Bianca Brandon-Cox
Paul Kûhlhorn
Paul Kûhlhorn

Friterade jordgubbar

12 ingredienser

30 m + tid i kyl

Friterade jordgubbar blir ett riktigt lyxigt och gott snacks att bjuda på! Med en enkel frityrsmet blir det både lätt och snabblagat.

Tips! Eftersom jordgubbar innehåller mycket mer vätska, än andra typiska råvaror man vanligtvis friterar, så är det viktigt att inte själva jordgubben blir för varm under friteringen. Annars riskerar man att den kommer att "efterångas". Vilket får bäret att släppa massa vätska som rinner ut och gör paneringen mjuk, seg och missfärgad.

Ingredienser

portioner sats
  • 0,5 l jordgubbar

Tjock frityrsmet

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 2 msk smör, smält
  • ev 0,5 dl mjölk, för att justera smeten
  • olja, att fritera i

Servering

  • florsocker (efter smak)
  • vaniljglass

Gör så här

  1. Skölj, snoppa och torka jordgubbarna. Låt jordgubbarna bli kalla före fritering, ställ in i kylskåp minst 30 minuter.

Tjock frityrsmet

  1. Kyl även ingredienserna till smeten i kylskåp, ca 30 minuter.
  2. Vispa ihop ingredienser till en slät och tjock smet. Justera tjockleken med 0,5 dl mjölk.
  3. Värm oljan till 180° C.
  4. Stick in en tandpetare i varje jordgubbe som handtag. Doppa i smeten så den täcks helt.
  5. Fritera snabbt, max 30-45 sekunder, här ska endast paneringen tillagas, inte själva jordgubben.
  6. Låt de friterade jordgubbarna rinna av på hushållspapper.

Servering

  1. Toppa jordgubbarna med florsocker och servera med en krämig vaniljglass!