Friterade abborrfiléer med skarpsås och nässlor

Friterade abborrfiléer med skarpsås och nässlor
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Friterade abborrfiléer med skarpsås och nässlor

22 ingredienser

30 m

Lyxig husmanskost när den är som bäst! Pankofriterad abborre, surkålsskarpsås, friterade nässlor, snabb majonnäs i stavmixer, potatis och sockerärtor. Farligt god finmiddag!

Ingredienser

portioner

Aborre

  • 600-800 g abborrfilé
  • salt (efter smak)
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 ägg, lättvispade
  • 2 dl pankoströbröd
  • frityrolja

Friterade nässlor

  • 0,5 matkasse späda nässlor
  • 2-3 l frityrolja

sockerärtor

  • 150 g sockerärtor
  • 1-2 msk smör
  • salt
  • vitpeppar

Majonnäs

  • 2 äggulor
  • 1 msk dijonsenap
  • 2-3 dl rapsolja
  • 1-2 msk vinäger

Surkålsskarpsås

  • 1,5 dl surkål, avrunnen
  • 3 dl av pers hemgjorda majonnäs
  • 2-3 msk crème fraîche

Servering

  • 4 port potatis, kokt
  • rädisor, tunt skurna till garnering
  • havssalt

Gör så här

Aborre

  1. Filea abborren och byxa den (skär ut benen). Om du är osäker, be din fiskhandlare om hjälp.
  2. Salta fisken och vänd i vetemjölet. Skaka av abborrfilén lätt för att få bort överskott av mjöl. Doppa i lätt uppvispat ägg och vänd därefter i pankoströbrödet.
  3. Fritera i frityroljan till dess att filén är gyllenbrun. Låt rinna av på hushållspapper.

Friterade nässlor

  1. Plocka nässlorna från de grövsta kvistarna och skölj. Låt sedan torka torrt på en handduk. Är det vatten kvar vid friteringen kan oljan koka över eller sprätta kraftigt, var försiktig!
  2. Fritera nässlorna krispiga i frityroljan (160 grader). Det går snabbt, ca 2 minuter. Låt rinna av på hushållspapper.

Sockerärtor

  1. Koka snabbt upp sockerärtorna i saltat vatten. Lägg direkt i iskallt vatten.
  2. Vid servering hetta upp smör i en stekpanna. Lägg i sockerärtorna och slunga runt. Rör om då och då. Smaksätt med salt och nymalen vitpeppar.

Majonnäs

  1. Tänk på att alla ingredienser ska ha samma temperatur innan blandningen. Häll allt i en hög mixerskål. Kör ner mixern avstängd ända i botten. Börja mixa och dra den sakta upp genom blandningen tills den går ihop. Ställ kallt i kylskåp

Surkålsskarpsås

  1. Finhacka avrunnen surkål och häll i en bunke. Blanda i majonnäsen och crème fraiche och rör ihop till en slät blandning. Smaka eventuellt av med salt och peppar.

Servering

  1. Servera allting tillsammans med kokt potatis. Garnera med tunt skivade rädisor och lite havssalt.