Friterad riskaka med ingefärsspenat, pocherat ägg och chilimayo

Friterad riskaka med ingefärsspenat, pocherat ägg och chilimayo
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Friterad riskaka med ingefärsspenat, pocherat ägg och chilimayo

17 ingredienser

1 h

”En smakrik ”macka” perfekt som förrätt. Tycker du att det blir krångligt att pochera? Ta ett löskokt ägg. Tycker du att riskakan är strulig? Ta ett rostat bröd. Spenaten kommer du inte undan.” /Erik Videgård

Ingredienser

portioner

Chilimayo

  • majonnäs
  • sriracha

Pocherat ägg

  • 4 ägg (KRAV)
  • 1 msk ättika

Riskaka

  • 150 g sticky rice (glutinous rice, finns i asiatiska butiker)
  • 150 g rundkorningt ris
  • 2 tsk salt
  • 6 dl vatten
  • olja, att fritera i

Ingefärsstekt spenat

  • 4 cm färsk ingefära
  • 2 msk matolja
  • 400 g spenat
  • 1 msk risvin
  • 4 msk kokvatten
  • 1 tsk strösocker
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 msk vatten

Gör så här

Chilimayo

  1. Blanda 9 delar majonnäs med 1 del srirasha-sås.

Pocherat ägg

  1. Se till att äggen är färska och kalla. Knäck äggen i en skål och tillsätt ättikan. Koka upp en rymlig kastrull vatten.
  2. När vattnet kokar sätter du vattnet i cirkelrörelse med hjälp av en träslev eller liknande. Medan vattnet snurrar häller du försiktigt ner äggen i mitten av snurran ett efter ett.
  3. Låt vattnet sjuda och forma äggen med en hålslev.
  4. Låt sjuda i tre minuter, ta upp äggen och lägg dem på en tallrik tills det är dags att servera.

Riskaka

  1. Blanda rissorterna och skölj under rinnande vatten tills vattnet rinner klart.
  2. Häll av vattnet, tillsätt salt och vatten enligt receptet. Koka upp och låt sjuda under lock tills vattnet är borta.
  3. Ta bort från värmen och låt riset vila under lock i 20 minuter.
  4. Fodra ugnsbleck eller liknande med plastfilm, pressa ner riset i ett jämt lager ca 1,5 cm tjockt, täck med plastfilm och låt vila i kyl några timmar.
  5. Skär upp riset i fyrkanter och fritera eller stek gyllenbruna i olja, låt rinna av på papper.

Ingefärsstekt spenat

  1. Koka upp en gryta med vatten (5 liter med 3 msk salt).
  2. Skala och finhacka den färska ingefäran, det skall bli ca 3 msk.
  3. Hetta upp och smaksätt en wok, tillsätt oljan och låt den bli varm. Tillsätt spenaten och snabbstek 30 sekunder, tillsätt ingefäran och snabbstek till det doftar (20 sekunder).
  4. Tillsätt risvin, kokvatten och socker. Låt koka upp. Ta sedan upp spenaten. Red av vätskan med maizena blandat med 1 msk vatten och häll den över spenaten.

Montering

  1. Montera genom att lägga spenaten på riskakan, lägg på ägget och toppa med chilimayon.