Friterad havsabborre med ört- och kryddressing

Friterad havsabborre med ört- och kryddressing
Foto: Tv4
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Friterad havsabborre med ört- och kryddressing

14 ingredienser

20 m

Krispigt friterad havsabborre med en smakrik dressing med örter och lime blir en riktigt god rätt till helgen middag!

Tips! Servera gärna riset med en dressing på kokosgrädde, fisksås och limejuice.

Ingredienser

portioner
  • 2 citrongräs, finstrimlat
  • 6 limeblad, strimlade
  • 1 grön chilifrukt, skivad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 4 msk fisksås
  • 2 msk rörsocker
  • 3 msk limejuice [2 lime]
  • 1 dl plockade örter, koriander, mynta och thaibasilika
  • 1 havsabborre, rensad
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 l neutral rapsolja
  • 2 msk ris, rostat i panna och finmortlat
  • 4 port svart stickyris, kokt

Gör så här

  1. Hetta upp finstrimlat citrongräs, strimlade kaffirlimeblad, skivad chili, finhackad vitlök och schalottenlök, fisksås och 2 msk råsocker i en panna.
  2. Drag av från värmen och blanda med lime och örter. Ställ åt sidan.
  3. Vänd runt havsabborren i mjöl. Hetta upp olja i en djup stekpanna till 180 grader.
  4. Fritera fisken runtom ca 10 minuter. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
  5. Lägg fisken på ett fat. Häll över dressingen och strö över rispulver. Servera med kokt ris.