Fredriks Janssons frestelse

Janssons frestelse
Foto: Magnus Skoglöf
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Fredriks Janssons frestelse

Av: Fredrik Eriksson

Från: Hela årets kokbok

8 ingredienser

En riktig klassiker där de flesta har sina favoritrecept. Det finns många olika varianter på Jansson och det råder olika uppfattningar om var den ursprungligen kommer ifrån. Uppgifter finns om ansjovisgratäng från 1800-talet. /Fredrik Eriksson - Receptet kommer från Hela årets kokbok.

För mig är valet av ansjovis viktigt. Jag använder bara Abbas, riktig vispgrädde och mycket kärlek! Jag låter alltid min Jansson få vila före servering så att den sätter sig lite. Det är en utmärkt rätt att värma dagen efter och den fungerar också kall på ett gott knäckebröd. /Fredrik

Läs mer om Hela årets kokbok

Ingredienser

portioner
  • 3 msk smör
  • 1 gul lök
  • 1 kg mjölig potatis
  • 15 ansjovisfiléer
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • ansjovisspad
  • 0,5 dl ströbröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj formen med lite av smöret.
  3. Skär löken i tunna skivor och fräs i smör i 3 minuter så att den får lite färg.
  4. Skala potatisen och skär den i grova strimlor, gärna i matberedare.
  5. Fyll gratängformen med hälften av potatisen. Fortsätt med löken och ansjovisen.
  6. Täck med resten av potatisen.
  7. Häll över grädde, mjölk och ansjovisspad.
  8. Toppa med ströbröd och smörklickar.
  9. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter.
  10. Låt vila något före servering.