Tre sillsallader

2 röster
10 min
4
Tre sillsallader
Foto: Fredrik Sandin Carlson
10 min
4
4 portioner

Du behöver

Kirres sillsallad:

  • 2 st matjesillfiléer
  • 2 st tomater
  • 2 st hårdkokta ägg
  • 2 knippen dill
  • 2 msk chilisås
  • 1 dl majonnäs

Karins sillsallad:

  • 3 st inlagda sillfiléer
  • 8 st små inlagda rödbetor
  • 1 st stort, syrligt äpple
  • 1 st saltgurka
  • 2 st stora kalla potatisar
  • 1 msk svensk senap
  • 1,5 msk strösocker
  • 2 msk vinäger
  • 1 dl olja
  • 1 dl vispgrädde

Sillsallad med ris:

  • 1 st urvattnade salta sillar
  • 1 st kokt ris
  • 2 dl äppeltärningar
  • 1 dl tärningar av färsk gurka
  • 1,5 msk majonnäs
  • 2 msk crème fraîche eller gräddfil
  • 1 dl hårdkokt ägg
  • 1 dl hackad gräslök

Gör så här

  1. Kirres sillsallad: Skär sillen i tärningar och ägg och tomater i klyftor. Rör ihop chilisåsen och majonnäsen. Blanda allt och dekorera med lite dill.
  2. Karins sillsallad: Skär allt i tärningar. Rör ihop senapssåsen och blanda den med det övriga, förutom grädden. Packa samman salladen i en vattensköljd skål. Vänd upp salladen på ett serveringsfat. Vispa grädden och lägg den i en sprits. Garnera salladen med grädden i ett vackert mönster.
  3. Sillsallad med ris: Skär äpple och gurka i tärningar och mät upp. Skär sillen i tärningar och blanda den med äpple, kokt ris och gurka. Rör samman dressingen och smaka av den med lite peppar eller salt om så behövs.
  4. Vänd ner dressingen i salladen och lägg upp den på ett vackert serveringsfat. Hacka ägget (gulan och vitan för sig). Garnera salladen med ränder av hackad gräslök, äggula och äggvita.
6 december 2010

Fler goda recept