Ossobuco på fläskfilé

Ossobuco på fläskfilé
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Ossobuco på fläskfilé

17 ingredienser

40 min

Ossobuco eller Osso Buco är en italiensk maträtt från Milano. Traditionellt innehåller den med kalvlägg, men här är ett recept med fläskfilé. Ossobuco ska dofta rikligt av vitlök.

Ingredienser

portioner
  • 600 g fläskfilé
  • salt
  • svartpeppar
  • vetemjöl
  • 6 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 2 selleristjälkar
  • 5 kvistar timjan
  • 1 lagerblad
  • 1 köttbuljongtärning
  • 3 dl vitt vin
  • 1 bifftomat
  • 1 knippe persilja
  • 1 citron
  • 0,5 dl olivolja
  • smör

Gör så här

  1. Putsa fläskfilén och skär den i 2-3 centimeter tjocka skivor. Salta och peppra och vänd dem i vetemjöl. Hetta upp en stekpanna och bryn bitarna i smör på båda sidor tills de får fin färg. Ta upp dem och lägg åt sidan.
  2. Skala vitlök, lök och morot. Skär två av vitlöksklyftorna i tunna skivor. Hacka den gula löken. Skär selleri och morot i små tärningar. Lägg allt i en gryta och fräs det i smör tills det får fin färg.
  3. Tillsätt timjan, lagerblad, buljongtärning och vitt vin. Lägg i köttet. Skär bifftomaterna i stora tärningar och tillsätt dem. Låt allt koka i cirka 5 minuter.
  4. Ta upp köttet och låt buljongen koka ihop.
  5. Tvätta citronen noggrant och torka, riv sedan av skalet. Hacka persiljan och resten av vitlöksklyftorna. Blanda persilja, vitlök och citronskal med olivoljan och slå det över fläskfilén.
  6. Servera med såsen och gärna färsk pasta.