Pilgrimsmusslor Provencale

Pilgrimsmusslor Provencale
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Pilgrimsmusslor Provencale

11 ingredienser

5h

Pilgrimsmusslan är av de mest uppskattade musselsorterna i världen. Här serveras musslorna vitlökssmakande med bacon och haricot verts.

Ingredienser

portioner
  • 12 pilgrimsmusslor
  • 15 potatisar (sort med mycket stärkelse)
  • 2 tomater (stora)
  • 1 förp haricots verts
  • 4 skivor bacon
  • 60 g smör
  • 4 klyftor vitlök
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • 1 msk olivolja
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Gör först potatisterrinen: Sätt ugnen på 150 grader. Skala och skiva potatisen tunt och lägg i en sockerkaksform. Droppa över olivolja och pressa ihop alltihop ordentligt med hjälp av en annan form.
  2. Grädda i cirka 1.5 timme. Låt svalna, gärna över natten, och skär i bitar. Hetta upp en stekpanna och halstra bitarna (stek dem utan matfett) gyllenbruna.
  3. Hacka persiljan och skär vitlöken i tunna skivor. Blanda med smöret i en kastrull, och låt det smälta.
  4. Koka upp en kastrull med vatten och blanchera tomaterna (koka dem hastigt). Skala sedan tomaterna, ta ur kärnhuset och skär tomatköttet i tärningar.
  5. Skär haricot verts i bitar och fintärna bacon. Halstra haricot verts så att de blir krispiga och lägg sedan i bacon och tomat. Halstra även musslorna cirka 30 sekunder på varje sida.
  6. Lägg upp terrinen på en tallrik, lägg grönsakerna och bacon bredvid, tillsammans med musslorna. Salta och peppra, och ringla det smälta vitlökssmöret över. Se gärna till att det hamnar några vitlöksskivor ovanpå musslorna.