Janssoncrêpes med sveciagrädde

Janssoncrêpes med sveciagrädde
Foto: Björn Tesch
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Janssoncrêpes med sveciagrädde

13 ingredienser

Spännande blandninga av pannkaka och Janssons frestelse. En helt ny variant att bjuda på och imponera med.

Ingredienser

portioner

Crêpes

  • 1,5 dl vetemjöl (gärna dinkel)
  • 3 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 2 krm salt
  • 2 msk smör, smält

Fyllning

  • 8 fasta potatisar, gärna Asterix, tunt skivade
  • 1 gul lök, hackad
  • smör
  • 1 förp ansjovis, + spad
  • 2 ägg, hårdkokta och hackade
  • salt

Till gratinering

  • 2 dl vispgrädde
  • 1,5 dl riven svecia (eller annan lagrad ost)

Gör så här

  1. Vispa ihop mjöl och mjölk till en jämn smet. Vispa i ett ägg i taget, tillsätt salt. Låt gärna smeten dra i en timme innan smöret blandas i.
  2. Stek tunna crêpes i en liten stekpanna. Ha en klick smör i pannan till första crepen. Låt dem svalna.
  3. Stek potatisen mjuk tillsammans med löken i smör. Lägg allt i en bunke och vänd ihop med hela ansjovisfiléer, ansjovisspadet, ägg och lite salt.
  4. Fördela fyllningen på crêpesen och rulla ihop, kanterna behöver inte vikas in. Lägg dem i en smord form eller panna. Rör ihop grädde och ost, häll över. Gratinera mitt i ugnen i 10 minuter på 250 grader.
  5. Om du vill kan du spara lite potatis och garnera med innan du sätter fram anrättningen på bordet.