Råraka

Råraka
Foto: Björn Tesch
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Råraka

15 ingredienser

Världens godaste förrätt är inte så avancerad som den ser ut. Testa, det blir vidunderligt gott!

Ingredienser

portioner
  • 1 kg fast potatis [10-12 st]
  • 1 gul lök
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar, nymald
  • 4 msk smör

Svampgarnityr

  • 250 g svamp
  • 1 svenskt äpple t ex Ingrid Marie eller Aroma, tärnat i bitar
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 4 skivor rimmat fläsk, tärnat i bitar
  • 1 msk smör
  • 1 tsk strösocker
  • salt
  • vitpeppar
  • färsk timjan
  • färsk bladpersilja, finskuren

Gör så här

  1. Råraka: Skala, skölj och finriv potatisen. Finhacka lök, blanda med potatisen och krydda med salt och vitpeppar. Rör om. Lägg blandningen i en sil och pressa ur så mycket vätska som möjligt. Hetta upp lite smör i en stekpanna. Klicka i smeten och platta ut den tunt med en stekspade. Stek rårakorna gyllenbruna på båda sidor.
  2. Svampgarnityr: Fräs svampen, äpplet och löken i smör och tillsätt det rimmade fläsket. Tillsätt salt, vitpeppar, en kvist färsk timjan, socker och låt det puttra i någon minut. Servera som garnityr över de nystekta rårakorna med lite persilja.