Crème brûlée med sockerstekta päron

Crème brûlée
Foto: Martin Skoglöf
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Crème brûlée med sockerstekta päron

10 ingredienser

Crème brûlée är en härlig efterrättsklassiker med krispig yta. Lätt att förbereda! Receptet kommer från Hela årets kokbok.

Receptet är beräknat för 6-8 personer.

Tips: gör macarons i flera smaker av äggvitorna som blir över!

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 1 vaniljstång
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 6 äggulor
  • 2 msk rörsocker (eller strösocker)
  • 6 portionsformar

Sockerstekta päronklyftor

  • 3 päron
  • 1 msk smör
  • 2-3 msk strösocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 95 grader.
  2. Dela vaniljstången på längden. Skrapa ner fröna i en kastrull och lägg även ner stången.
  3. Tillsätt grädde, mjölk och 0.5 dl av sockret.
  4. Koka upp under omrörning och ta sedan kastrullen från värmen.
  5. Vispa äggulor och resten av sockret vitt och pösigt i en bunke.
  6. Ta upp vaniljstången ur kastrullen och vispa ner den varma gräddblandningen i äggsmeten.
  7. Fördela smeten i portionsformar och ställ dem på ett ugnsgaller.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen tills krämen har stannat, 50–60 minuter.
  9. Låt svalna och ställ in formarna i kylen.
  10. Skala och kärna ur päronen och skär dem i klyftor.
  11. Stek klyftorna i smör tills de får lite färg.
  12. Tillsätt därefter socker och fortsätt steka tills päronen karamelliserar.
  13. Sätt ugnen på 250 gradig grillvärme.
  14. Sikta socker över formarna och ställ in dem i ugnen, nära grillelementet.
  15. Gratinera med öppen lucka tills ytan är gyllenbrun. Har du en gasolbrännare använder du den istället för att få ytan gyllenbrun!
  16. Servera din goda crème brûlée med de sockerstekta päronklyftorna.