Khoresh-e ghjime bademjan

Fredrik Eriksson ny

Khoresh-e ghjime bademjan

14 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 1 dl matolja
  • 2 gula lökar, hackade
  • 1 tsk gurkmeja
  • 400 g lammkött benfri (eller nötkött)
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 50 g torkade gula linser eller delade kikärtor
  • 1 dl matolja
  • 2 dl vatten
  • 1 limefrukt
  • 1 aubergine
  • 1 krm cayennepeppar (eller spansk peppar)
  • 1 krm malen kanel

Gör så här

  1. Värm stekgrytan och häll i olja.
  2. Häll i hackad gul lök och låt den fräsa till den blir mjuk och genomskinlig.
  3. Låt gurkmeja steka med löken.
  4. Skär köttet i sockerbitsstora tärningar och tillsätt dem i grytan, låt dem
  5. Steka med i 5-6 minuter och rör om.
  6. Tillsätt tomatpurén, salt och peppar. Rör om.
  7. Häll på vatten så att det täcker köttet.
  8. Låt allt koka på låg värme i ca 2 timmar.
  9. Rensa de torkade gula linserna eller delade kikärterna och skölj dem i
  10. Kallt vatten. Låt dem torka.
  11. Häll matolja i en liten kastrull, tillsätt linserna eller de delade
  12. Kikärterna och låt dem fräsa snabbt i 2-3 minuter, tills de inte längre
  13. Fastnar i varandra.
  14. Tillsätt nu 2 dl vatten och låt koka i 20 minuter, tills linserna eller de
  15. Delade kikärterna blivit mjuka. De ska inte förlora sin form.
  16. Smaka av.
  17. Sila bort vattnet.
  18. Ca 10 minuter innan köttgrytan har kokat färdigt tillsätter man linserna
  19. Eller de delade kikärterna och en limefrukt i bitar.
  20. Skala en aubergine, skölj den i kallt vatten och låt den torka. Skär den i
  21. Skivor och salta lätt.
  22. Häll ganska mycket olja i en stekpanna och hetta upp den.
  23. När oljan tystnar är den het.
  24. Obs! Tillsätt inte någon vätska till oljan!
  25. Stek aubergineskivorna tills de flyter på oljan, de släpper då oljan ifrån
  26. Sig. Låt dem rinna av på ett hushållspapper.
  27. Blanda ner aubergineskivorna i grytan vid serveringen.
  28. Denna gryta kan förberedas i god tid och sedan bara värmas upp före servering.
  29. Man kan variera kryddningen med cayennepeppar eller spansk peppar. Även
  30. Kanel brukar användas, men bara 1 krm.
  31. Serveras med ris, pasta eller kokt potatis och garneras med pommes strips.