Inkokt lax på två vis

Fredrik Eriksson ny

Inkokt lax på två vis

11 ingredienser

Ingredienser

portioner

Klassisk svensk inkokt lax:

  • 600 g lax
  • 1 l vatten
  • 1 citron
  • 1 msk salt
  • dillstjälkar eller dillfrö

Inkokt lax på medelhavsvis:

  • 600 g lax
  • 1 l vatten
  • 1 citron, saften
  • 0,5 dl färsk basilika
  • 2 dl tomatjuice
  • olivolja

Gör så här

  1. Klassisk svensk inkokt lax:
  2. Tärna laxen i ganska stora bitar och lägg dem i en ugnsfast form. Koka ihop vatten, dill, salt och saften av citronen till en lag. Ta också med hela den urpressade citronen skuren i bitar. Häll lagen över laxen och laga i ugn i 175 graders värme ca 10 minuter. Laxen serveras varm eller kall i lagen med bröd och potatis. Fredriks majonässås passar också bra till. Stoppa inte ner fingrarna i laxen, så håller den sig bra i kyl.
  3. Inkokt lax på medelhavsvis:Tärna laxen i mindre bitar och lägg dem i en ugnsfast form. Koka ihop alla ingredienserna till lagen, häll den över laxen och laga i ugn i 175 graders värme ca 10 minuter. Laxen serveras varm eller kall i lagen med bröd till.