Flat Iron Steak

Flat Iron Steak

Av: Fredrik Malmstedt

Från: Nyhetsmorgon

18 ingredienser

4 min

Flat iron eller ”Luffarbiff” är en styckningsdetalj som tyvärr är lite bortglömd i Sverige, den sitter på skulderbladet och i Sverige mals den ner till färs medan i många andra länder ses den som den allra ädlaste detaljen på djuret. /Fredrik Malmstedt

För att lyckas med stekgraden när man grillar måste man ha en ordentlig glöd på grillen. /Fredrik Malmstedt

Ingredienser

  • 600 g flat Iron Steak
  • salt
  • svartpeppar

sallad

  • 400 g färskpotatis (små)
  • sommargrönsaker (av valfri sort)
  • 200 g körsbärstomater
  • 1 förp blandade salladskott
  • olja, till stekning
  • smör, till stekning
  • 1 kruka gräslök
  • olivolja med citron
  • salt
  • svartpeppar

Kallsås

  • 1 förp kvarg
  • 1 kruka dragon
  • citron, saft av
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Flat Iron Steak: Pensla köttet med lite olja, salta och peppra.
  2. Grilla så köttet får ett grillmönster och grillad karaktär men kör klart det i ugnen med stektermometer. Sätt ugnen på 95 grader, sätt i termometern och låt den visa 52 grader för rare, 57 grader för medium och 65 grader för well done. På detta sätt lyckas du alltid med grillningen!
  3. Sallad: Dela och smaka upp tomaterna med olja, citron, salt, socker och peppar. Torka i ugn på 95°, till halva storleken.
  4. Koka potatisen.
  5. Koka upp en kastrull med socker, saltat vatten och blanchera sommargönsakerna hastigt. Kyl i isvatten så man kan grilla alla senare.
  6. Blanda samman alla ingredienserna till såsen.
  7. Avslutningvis: Salta och peppra köttet. Se till att grillen är ordentligt varm och lägg köttet på grillen. Lägg även på potatisen. Skär ner gräslöken blanda samman allt i en stor bunke, smaka av med olivolja, citron, salt och svartpeppar.