Snöägg på mandelbotten med lavendelkräm

Snöägg på mandelbotten med lavendelkräm
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Snöägg på mandelbotten med lavendelkräm

12 ingredienser

1,5 h

Fredriks snöägg på mandelbotten från Hela Sverige bakar.

Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar

Ingredienser

portioner

Snöägg

  • 225 g äggvita
  • 275 g strösocker
  • 0,5 vaniljstång

Mandelbotten

  • 75 g sötmandel
  • 90 g florsocker
  • 80 g äggvita

Lavendelkräm

  • 2 äggulor
  • 2 msk lavendelsocker
  • 0,5 vaniljstång, fröna av
  • 2 dl vispgrädde

Karamellsås

  • 200 g strösocker
  • 50 g vatten

Gör så här

Snöägg

  1. Vispa upp äggvitorna, blanda fröna från vaniljstången med sockret. Tillsätt lite av sockret i taget och vispa tills det är en fast marängsmet.
  2. Koka upp vatten i en kastrull och ha i lite mjölk så det blir vitt. Stoppa i en termometer och skapa en temperatur på 90 grader. Det får inte koka! Skeda upp ca ½ dl av marängsmeten och lägg i det varma vattnet. Låt ligga i ca 3-4 minuter och vänd sedan på "äggen".
  3. Hova upp äggen med en hålslev och lägg på hushållspapper för att fånga upp extra vatten.

Mandelbotten

  1. Skålla mandeln och torka/rosta den i en varm stekpanna. Mal mandeln i en mandelkvarn och blanda det med florsockret. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och blanda ner mandel/florsocker till en fast smet.
  2. Fördela hela smeten jämt i en fyrkant ca 10x15cm på en bakpappersklädd plåt. Grädda i 175 grader i ca 15-20 minuter. Vänd på kakan på ett annat bakplåtspapper och dra försiktigt av det som det var bakat på.

Lavendelkräm

  1. Blanda äggulor, lavendelsocker och vaniljsocker. Vispa detta pösigt. Vispa grädden i en annan skål och blanda därefter ihop det med äggsmeten till en tjock kräm.

Karamellsås

  1. Koka sockret i vatten. Låt koka till guldgul färg.

Montering

  1. Skär fyrkanter ca 5x5 cm av mandelbotten. Lägg två snöägg snyggt ovanpå och ringla lite karamell på dem. Servera med lavendelkräm.