Efterrättstapas

Efterrättstapas
Foto: tv4

Efterrättstapas

Av: Fredrik - Vasa

Från: Halv åtta hos mig

29 ingredienser

Havtornstårta, ålandspannkaka med plommonkräm samt koladränkta tranbär.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck

7784 Saracco Moscato d'Asti

Ingredienser

portioner

Ålandspannkaka

  • 6 dl mannagrynsgröt
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 0,75 msk kardemumma
  • 1 ägg
  • 10 g smör, till att smörja formen
  • 0,5 dl skorpmjöl, till formen
  • 2 dl grädde, vispad, till serveringen

Plommonkräm

  • 10 torkade plommon
  • 5 dl vatten
  • 1 kanelstång
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 msk maizenamjöl, utspädd i vatten

Koladränkta tranbär

  • ca 60 g djupfrysta tranbär
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl mörk sirap
  • 1 dl grädde
  • 50 g smör
  • 1 msk kakao

Havtornstårta

  • 12 digestivekex
  • 60 g smör, smält
  • 5 dl yoghurt
  • 2 dl vispgrädde
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 dl havtornssaft
  • 6 gelatinblad

Garnering

  • 2 dl havtornssaft
  • 3 gelatinblad

Gör så här

Ålandspannkaka

  1. Värm mannagrynsgröten och späd ut med mjölken. Blanda socker, salt, kardemumma och rör i.
  2. Tillsätt ägg och häll smeten i en smörad och bröad form (10 x 35 cm). Grädda i 175 grader ca 45 minuter.

Plommonkräm

  1. Skölj plommonen och blötlägg dem någon timme i en halv liter vatten. Tillsätt kanelstången och koka tills plommonen är mjuka. Smaksätt med socker och avlägsna kastrullen från värmen.
  2. Blanda maizenamjölet med lite vatten och häll i under kraftig omrörning. Ge krämen ett hastigt uppkok så att den tjocknar och häll den i en serveringsskål. Strö över lite socker och låt svalna.
  3. Servera pannkakan varm med vispad grädde och den svalnade plommonkrämen.

Koladränkta tranbär

  1. Blanda allt utom tranbären i en kastrull och koka upp. Låt koka på svag värme i 8-10 minuter, rör om då och då. Portionera tranbären i små skålar och häll på den varma kolasåsen.

Havtornstårta

  1. Krossa kexen i en matberedare med kniv och tillsätt smöret. #
  2. Spänn fast smörpapper i en kakform med löstagbar botten och bred ut kexblandningen. Lägg i kylen.
  3. Lägg gelatinbladen i blöt enligt anvisningar på förpackningen.
  4. Vispa grädden med sockret och blanda med yoghurten.
  5. Värm havtornssaften och rör ned gelatinbladen. Häll blandningen i yoghurt- och gräddblandningen under omröring.
  6. Häll allt i formen ovanpå kexblandningen och låt stå kallt i 3 timmar.

Garnering

  1. Blötlägg gelatinbladen enligt anvisningar på förpackningen. Värm havtornssaften (lite) och rör ned gelatinbladen. Häll försiktigt med en matsked över saften på tårtan. Låt stå kallt i ytterligare 3 timmar.
  2. Skär runt kanterna på tårtan så att gelén lossnar från kanterna innan du lossar på spännet.