Tiramisu, Frederik Zälls recept

POPULÄRT
Tiramisu
Foto: Fredrik Zäll
Frederik Zäll
Frederik Zäll

Tiramisu, Frederik Zälls recept

8 ingredienser

Här har vi en riktig klassiker. Jag älskar denna dessert med savoiardikexen dränkta i starkt kaffe och den underbara smaken av marsalavin i ljuv harmoni. Här har vi den perfekta avslutningen på en italiensk middag. /Frederik Zäll

Receptet är beräknat för 4-6 personer.

Gillar man inte marsalavin kan man byta till Baileys. /Daniel Roos

Jens Dolks dryckestips
Vecchioflorio Marsala Superiore, Italien, art.nr 8403, 99 kr (3Solar)
Samma vin i kocken som i såsen! En Tiramsiu görs klassiskt på Marsalavin från västra Sicilien, inte så dumt att hälla samma vin i glasen. Lätt bränd och knäckig doft och smak med torkad dalleton.

Fredrik Zälls dryckestips
Nils Oscar Barley Wine, art.nr 89474, Sverige
Drick gärna ett glas Limoncello innan desserten serveras. Njutning, njutning kära vänner. /Fredrik Zäll

Musiktips
Bee Gees – Massachusetts

Ingredienser

  • 16 savoiardikex
  • 250 g mascarpone
  • 2 äggulor
  • 1 äggvita
  • 75 g strösocker
  • 8 små koppar starkt kaffe
  • 1 litet glas marsala
  • kakao

Gör så här

  1. Vispa ihop äggulorna med sockret i en bunke tills det blir en ljusgul, luftig smet.
  2. Vänd ner mascarpone och blanda varsamt.
  3. Vispa upp äggvitan tills den blir fast och skumlik.
  4. Vänd varsamt ner den i smeten tillsammans med marsalavinet. Tänk på att inte vispa hårt nu utan snarare varsamt vända runt smeten i bunken. Vi vill inte vispa ur all luft ...
  5. Lägg kexen i ett stort, djupt fat och häll på kaffet.
  6. Vänd runt alla kexen så att de verkligen suger upp det starka goda kaffet. Jag gillar när kexen är drypande, men det kan ni ju välja själva. Se dock till att kaffet är starkt och smakrikt.
  7. Sprid ut en tredjedel av mascarponekrämen i botten på en form.
  8. Lägg hälften av de blöta kexen bredvid varandra, ovanpå krämen.
  9. Bred på ytterligare lite kräm.
  10. Lägg därefter på resten av kexen.
  11. Avsluta med ett sista lager kräm. Se till så att det blir jämt och fint.
  12. Pudra till sist över ett fint lager med kakao.
  13. Låt er tiramisu stå i kylen i minst 2 timmar innan servering, gärna över natten om tid finns.