Småburgare

Småburgare
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Jens Linder

Småburgare

15 ingredienser

Små hamburgare ger mer utrymme för tillbehör. De här är gjorda tillsammans med mina vänner, familjen Sandström. Färsen kan blandas flera timmar i förväg, men bör formas till hamburgare högst någon timme innan de ska grillas, annars blir de lätt torra. Gästerna – små och stora – kan få färdiga burgare eller själva stå för hopsättandet. 12 SMÅ HAMBURGARE

Variera!
Förutom de föreslagna tillbehören kan det också vara gott med paprika, majs, saltgurka, chilisås, bbq-sås, samt andra grönsaker och såser efter tycke och smak.

Ingredienser

  • 1,2 kg nötfärs
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl japansk soja
  • 1 msk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar, nymald
  • 3 klyftor vitlök, pressade

Tillbehör

  • 12 små hamburgerbröd
  • tunnskivade tomater
  • gurka, skalad och tunnskivad
  • majonnäs
  • 12 tjocka skivor ost, exempelvis Billingeost
  • tunnskivad gul lök
  • sallad, finstrimlad
  • ketchup
  • senap

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till själva burgarna i en rymlig skål.
  2. . Rör färsen tills den blir smidig och homogen, utan att bli trådig.
  3. Dela upp färsen i 12 bitar. Forma dem till bollar och platta ut dem på en bänk, så att de blir riktigt tunna.
  4. Grilla dem på utegrillen tills de precis är genomstekta. De kan förstås också grillas i en grillpanna eller stekas.
  5. Ta ett bröd. Lägg på tomat, gurka och dressing och andra tillbehör. Strö på sallad. Lägg till en hamburgare. Ringla på ketchup och senap. Toppa med den andra brödhalvan.