Wraps med chilifräst kyckling

Wraps med chilifräst kyckling
Foto: Håkan Larsson
Håkan Larsson kockpresentation
Håkan Larsson kockpresentation

Wraps med chilifräst kyckling

Av: Håkan Larsson

Från: Fredagkväll med mat och vin

17 ingredienser

Wraps med chilifräst kyckling och rödgrön salsa. Packa ett paket middagsnjutning! Supergott, fräscht och vitaminspäckat med mild chilihetta. Fungerar också kalla som picknicklunch. Receptet är hämtat ur kokboken Fredagkväll med mat och vin.

Akta ögonen!
När du hanterat färsk chili, gnugga dig för all del inte i ögonen, då får du gråta kvällen lång – fråga en som vet. Tvätta händer och redskap noga efteråt, eller använd tunna plasthandskar, det gör proffsen. Så kallade kirurghandskar brukar finnas i storpack på apoteket.

I glaset
Chili, lime och koriander är kanske inte världens mest vinvänliga. Men ett inte alltför syrligt vin med bra blommighet och generös melonfrukt ger ett bra lyft: 6611 2009 Errazuriz Chardonnay Viognier, 69 kronor, kommer från Chile och ger mycket smakglädje för liten slant.

Matlagarmusik
Amy Macdonald: This is the life
Det är något med wraps som får en medelålders man att känna sig lite tonårig, och samma sak gäller den här sångerskan; det är stora känslor, härligt utspel och lika bra melodier som på 60-talet. Titelspåret må vara sönderspelat i radion, men andra låtar är väl så starka – lyssna bara på Mr Rock&Roll och Run!

Här kan du läsa mer om

Fredagkväll med mat och vin

.

Ingredienser

portioner
  • 600 g kycklingfilé
  • 1 limefrukt, saften
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 0,5 gul chilifrukt, urkärnad och finhackad
  • 0,5 röd chilifrukt, urkärnad och finhackad
  • 1-2 msk smör (eller rapsolja)
  • 1 dl stark hönsbuljong

Salsa

  • 2 avokador, hackade
  • 2 tomater, hackade
  • 1 rödlök, finhackad
  • 2 msk färsk koriander, hackad (el basilika)
  • 1 limefrukt, saften
  • 2 msk rapsolja
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Till servering

  • 8 stora tortillabröd
  • sallad

Gör så här

Kyckling

  1. Strimla kycklingen.
  2. Låt marinera i limesaft en stund.

Salsa

  1. Blanda under tiden salsan, smaka av med salt och peppar.

Kyckling, forts

  1. Stek de avrunna kycklingbitarna helt igenom i fettet med vitlök och chili.
  2. Lägg upp på varmt fat.
  3. Koka ur pannan med buljongen och häll över köttet.

Wraps

  1. Värm tortillas.
  2. Fyll dem med kyckling, salsa och sallad, vik ihop och njut!