Frasig kycklingschnitzel med sardellsmör och citronpotatis

2 röster
4
Melleruds alkoholfria pilsner
4

Du behöver

Schnitzel

  • 4 kycklingfiléer, à ca 150 gr
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • 4 dl ströbröd
  • salt
  • peppar
  • rapsolja, till stekning

Citronpotatis

  • 900 g mjölig potatis
  • 1 dl olivolja
  • 1 citron, rivet skal och saft
  • 2-3 kvist färsk rosmarin, eller 1 tsk torkad
  • 3 vitlöksklyftor, tilltryckta med sidan av knivbladet
  • salt

Sardellsmör

  • 150 g smör, rumstempererat
  • 5 sardeller
  • 2 msk kapris
  • 1 knippe persilja, hackad
  • citronsaft, några droppar
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala potatisen och skär i ca 3cm x 3cm kuber. Lägg i en stor ugnssäker form tillsammans med vitlök, rosmarin och citronzest. Häll över olivolja och citronsaft samt salta. Rör runt och ställ i ugnen ca 30 minuter.
  3. Hacka sardeller fint och grovhacka kapris. Blanda med smör, hackad persilja, peppar och några droppar citron.
  4. Banka ut kycklingfiléerna till ca 5-7 mm. Salta och peppra. På tre separata flata tallrikar, lägg upp mjöl, uppvispat ägg och ströbröd. Vänd köttet på båda sidor i mjölet, sedan i ägget för att avsluta i ströbrödet.
  5. Stek på medelhög värme i rapsoljan ca 2 minuter på varje sida till ytan är gyllene och frasig. Låt rinna av på trippelt hushållspapper.
  6. Servera nystekt frasig kycklingschnitzel toppad med en generös klick sardellsmör och citronpotatis till. En extra klyfta citron och lite grön sallad smakar fint till.
1 april 2020