Fransk äppelkaka med mandel

Fransk äppelkaka med mandel
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Fransk äppelkaka med mandel

8 ingredienser

En läcker efterrätt med en krämig smet runt om äpplena. Samma smet passar till päron, körsbär, plommon – ja så gott som alla frukter. Lättvispad grädde passar till.

Ingredienser

portioner
  • 6 fasta syrliga äpple
  • 5 dl vatten
  • 1,5 dl strösocker
  • 100 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 150 g sötmandel, skållad och grovmalen
  • 2 ägg
  • 1 citron, rivet skal och saft av

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Koka upp vatten och socker i en låg, vid kastrull.
  2. Skala och kärna ur äpplena och dela dem i halvor. Koka dem halvmjuka, ta upp med en hålslev och låt dem rinna av.
  3. Lägg över i en smord ugnsform.
  4. Rör smör och socker pösigt och tillsätt mandel, citron och gulorna en i sänder.
  5. Vispa upp vitorna hårt, vänd ner dem i smeten och bred över äpplena. Grädda i 225° i ca 20 min.