Förkvälls pastakock Christian Campogiani tar italiensk mat på allvar

Förkvälls pastakock Christian Campogiani tar italiensk mat på allvar

Christian Campogiani är den italienska pastakocken som lagar enkel och klassisk italiensk mat varje tisdag i Förkväll. Här får vi veta mer om Christian och hans matlagning.

Hur kommer det sig att du började som kock?
– Jag alltid haft ett stort intresse för mat och jag har lärt mig allt om matlagning genom att titta på när min pappa och farmor lagat mat. Min pappa har haft ett flertal restauranger under min uppväxt vilket gjort att jag praktiskt taget vuxit upp på en restaurang. I och med min uppväxt har det fallit sig naturligt för mig att laga mat. Att öppna restaurang med familjen kändes därför som ett självklart val.

Tror du att ditt italienska arv har påverkat din matlagning?
– Absolut. Italiensk mat är mitt största intresse. Jag älskar enkelheten i maten och det är ett perfekt exempel på att det inte behöver vara komplicerat att laga god mat. Huvudregeln är att använda bra råvaror.

Vad vill du förmedla med din matlagning?
– Att det inte behöver vara svårt att laga god mat utan man kommer långt med bra råvaror och enkla kombinationer. Sedan är det viktigt att visa maten kärlek och respekt när man lagar den.

Vad har du inspirerats av när du tagit fram recepten till Förkväll?
– Jag har huvudsakligen inspirerats av klassiska italienska grundrecept när jag tagit fram recepten. Eftersom formen på pastan är otroligt viktig när man lagar pastarätter har den även varit en utgångspunkt. En annan viktig aspekt har självklart varit att recepten måste passa den breda massan och vara relativt enkla att laga med tanke på att tittarna ska kunna göra dem hemma, samtidigt som mig.

När man lagar mat med pasta, vilka är de tre viktigaste sakerna att tänka på?

– Att välja rätt pastaform till såsen, att salta vattnet ordentligt när man kokar pastan och att använda bra råvaror att kombinera pastan med. Att använda olja på pastan är en smaksak, men det är viktigt att ha olja på pastan om man inte ska äta den direkt eller vända ner den i såsen. I annat fall blir den lätt till en klump och tappar sin goda smak.

En nyligen genomförd undersökning visar att om svenskar får välja äter man gärna svensk husmanskost eller italiensk mat. Varför tror du att pasta är så populärt i de svenska hemmen?
– Pasta är en råvara som är lätt att ta till sig, den är otroligt mångsidig och passar till det mesta; till såser, i gratänger, i sallader, i soppor med mera. Dessutom är utbudet av italienska restauranger otroligt stort i Sverige vilket säkerligen har påverkat svenskars synsätt på pasta och italiensk mat.

Vilken är din personliga favoritpastarätt?
– Spaghetti aglio olio e peperoncino vilket är spaghetti med vitlök, persilja och peperoncino (piri piri). Det är en klar favorit som jag aldrig tröttnar på.

Christian Campogiani

Ålder: 28 år
Bor: Stockholm
Aktuell med: Pastakock i Förkväll, tisdagar i TV4.
Jobbar annars med: De italienska restaurangerna Den gamle och havet och Döden i grytan.

Recepten i Förkväll

Här hittar du alla recept till Förkväll

Här hittar du alla Christians recept