Cappellini med köttbullar och tomatsås

POPULÄRT
Cappellini med köttbullar och tomatsås
Foto: Barilla
Christian Campogiani
Christian Campogiani

Cappellini med köttbullar och tomatsås

20 ingredienser

50 min

Cappellini con polpette di carne all’Americana, spagetti med köttbullar i tomatsås.

Om du har tid, kan du laga tomatsåsen själv. Receptet ger en stor sats. Det som blir över efter du använt de 4 deciliter som behövs till den här rätten kan du frysa in. Har du inte lika mycket tid går det alldeles utmärkt att använda en färdig tomatsås!

Ingredienser

portioner
  • 400 g pasta
  • 400 g tomatsås, hemgjord eller färdigköpt
  • 1 dl vatten

Köttbullar

  • 500 g nötfärs
  • 1 msk persilja, hackad
  • 0,5 klyfta vitlök, pressad
  • 1 ägg
  • 1,5 dl mjölk
  • 100 g inkråm från vitt bröd
  • 1 krm salt
  • 2 krm peppar
  • 0,5 dl olivolja, till stekning

Tomatsås

  • 2 morötter
  • 250 g rotselleri
  • 2 gula lökar
  • 2 dl olivolja
  • 1600 g hela skalade burktomater
  • 300 g tomatpuré
  • 1,5 l vatten
  • 1 msk salt

Gör så här

Köttbullar

  1. Blanda bröd och mjölk.
  2. Blanda ihop ingredienserna i en skål.
  3. Ställ in i kylen 30-60 minuter.
  4. Rulla köttbullarna.
  5. Värm oljan i en stekpanna och stek köttbullarna på hög värme tills de får fin stekyta.
  6. Sänk värmen något och stek tills de är genomstekta.

Tomatsås

  1. Skala och skär morötter, rotselleri och lökar i grova bitar.
  2. Värm olivoljan i en stor kastrull, och bryn de skurna grönsakerna tills de är gyllenbruna.
  3. Tillsätt tomatpuré, tomater, vatten och salt.
  4. Låt såsen koka ner till hälften.
  5. Mixa med stavmixer.
  6. Smaka av och salta vid behov.

Vid servering

  1. Häll på tomatsås och vatten i stekpannan och låt koka ihop.
  2. Koka pastan enligt anvisningar på paketet.
  3. Blanda ihop och servera!