Flygande halloumi

koket.se
Flygande halloumi
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Flygande halloumi

15 ingredienser

30 min

Grön variant på klassikern flygande Jakob. Istället för vanligt bacon används tofu marinerad i soja och liquid smoke och kycklingen byts mot halloumi. Perfekt vardagsrätt som till stor del sköter sig själv i ugnen.

Se Siri Barje laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 0,5 förp fast tofu
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk japansk soja
  • 1 krm liquid smoke
  • 2 förp halloumiost
  • 1 dl chilisås, av ketchuptyp
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 0,5 dl salta jordnötter
  • 1 banan
  • salt
  • peppar
  • rapsolja, till stekning

Till servering

  • 0,5 kruka gräslök
  • 4 port ris, kokt
  • sallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skiva tofun tunt och stek den gyllene i rikligt med rapsolja. Rör ihop soja och liquid smoke i en liten skål. Lägg i den stekta tofun samt lite av stekolja. Låt marinera medan du gör resten.
  3. Skär halloumin i strimlor och stek dem gyllene i rapsolja.
  4. Vispa ihop chilisås och grädde. Smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg halloumi i en ugnssäker form och häll på såsen.
  6. Skär bananen i skivor. Lägg bananskivorna på halloumin. Ta upp tofun och fördela över bananen. Strö över jordnötterna.
  7. Tillaga mitt i ugnen ca 10-15 minuter.
  8. Hacka gräslöken. Strö över gratängen och servera med kokt ris och gärna en sallad.