Fläskkotlett ”Tonkatsu” kimchimajonnäs och fräsch syrlig gurksallad

Fläskkotlett ”Tonkatsu” kimchimajonnäs och fräsch syrlig gurksallad
Foto: Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Fläskkotlett ”Tonkatsu” kimchimajonnäs och fräsch syrlig gurksallad

17 ingredienser

Japansk streetfood med friterat fläsk, kimchimajonnäs, gurksallad och strimlad vitkål. Riktigt gott fredagskäk signerat Jonas Svensson.

Tips! Det går även fint att ersätta fläsket med fisk eller grönsaker. 

Maya Samuelssons dryckestips

Côtes de Jura, Nr 2292

Ingredienser

portioner
  • 4 fläskkotletter, utan ben

Panering

  • 3 dl pankoströbröd
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • 1 msk koriander, hackad
  • 1 msk sesamfrön (vita eller svarta)

Fritering

  • 2 l frityrolja

Dippsås

  • 1 dl kimchisås (finns i asiatiska butiker)
  • 2 dl majonnäs
  • 1 tsk yuzujuice
  • 1 tsk japansk soja

Gurksallad

  • 1 gurka
  • 1 dl risvinäger
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 rödlök, skivad
  • 2 jalapeños, tärnade

Servering

  • 4 dl spetskål, finstrimlad

Gör så här

  1. Häll upp mjöl i en skål. Vispa ihop ägg i en annan skål. I en tredje skål, blanda panko med sesamfrön och koriander.
  2. Vänd kotletterna i mjöl, ägg och sedan pankoblandningen.
  3. Skiva gurka och blanda med risvinäger, skivad rödlök, tärnad jalapeño och chiliflakes.
  4. Blanda majonnäs och kimchisås och smaksätt med yuzu och soja.
  5. Värm oljan till ca 180 grader i kastrull och se till att ha något form av lock bredvid för extra säkerhet. Fritera fläsket i ca 3 minuter och lägg på papper innan servering. Om du är rädd att fläsket inte blir klart, fritera det en gång till efter lite vila.
  6. Skär upp fläsket och servera med strimlad spetskål, kimchisåsen och syrad gurksallad.