Fläskfilégryta med purjolök, fänkål och äpple

Fläskfilégryta med purjolök, fänkål och äpple
Foto: Fredrik Persson
Filip Poon - porträtt KM 2023
Filip Poon - porträtt KM 2023

Fläskfilégryta med purjolök, fänkål och äpple

17 ingredienser

40 m

Gräddig fläskfilégryta med kanelfräst purjolök och fänkål. Servera med syrade äpplen.

Ingredienser

portioner
  • 600 g fläskfilé
  • 1 gul lök, fint hackad
  • 1 fänkål, tunt skivad
  • 1 krm malen kanel
  • 1 purjolök, tunt skivad
  • 3 dl rött vin
  • 3 dl kycklingbuljong
  • 3 dl grädde
  • 1 msk cognac
  • smör, att steka i
  • olja, att steka i
  • salt

Syrade äpplen

  • 1 äpple
  • vinäger (några droppar)
  • strösocker (någon nypa)

Till servering

  • färsk persilja, hackad
  • bröd

Gör så här

  1. Dela köttet i medaljonger och bryn det i en stor gryta. Ta upp köttet, ställ åt sidan.
  2. I samma gryta fräs löken i smör och olja. Ha sedan i fänkålen, kanelen och purjolöken och fräs i ca 3 min.
  3. Slå på vinet och reducera tills en tredjedel finns kvar. Ha i buljongen och koka i ca 5 min, lägg köttet i grytan och slå sedan på grädden och konjak. Låt allt koka ihop. Smaka av med salt, och ev. konjak.
 När köttet är genomstekt, ha i persiljan och njut av måltiden.

Syrade äpplen

  1. Medan köttet blir genomstekt, skär äpplet i skivor och häll på några droppar vinäger och socker blanda ihop.