Flankstek med syrad rödkål, het myntacremé och krossade potatisar

Flankstek med syrad rödkål, het myntacremé och krossade potatisar
Foto: Markiz Tainton
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Flankstek med syrad rödkål, het myntacremé och krossade potatisar

27 ingredienser

1 h

Grillad eller ugnsstekt flankstek med goda tillbehör som ugnsrostade potatisar, krispig och syrlig rödkålssallad samt en yoghurtkräm med sting i.

Ingredienser

portioner

Flankstek

  • 1 flankstek
  • 2 msk smör, till stekning
  • 3 dl olivolja
  • 2 msk jalapeño
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 0,5 limefrukt, saften
  • salt
  • peppar

Krossade potatisar

  • 1 kg delikatesspotatis
  • 3 msk olivolja
  • 4-6 klyftor vitlök
  • 1 kruka koriander
  • 1 limefrukt
  • 2 dl labnehbollar

Myntacrème

  • 1 apelsin
  • 1 kruka mynta
  • 0,5 tsk harissa
  • 2 tsk honung
  • 1 dl matyoghurt
  • 2 dl crème fraîche

Syrad rödkål

  • 1 rödkålshuvud, litet
  • 2 krm havssalt
  • 2 cm färsk ingefära
  • 2 apelsiner
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 2,5 msk honung

Gör så här

Krossad potatis

  1. Sätt ugnen på 230 grader. Skölj potatisen och dela dem på hälften. Lägg dem på en ugnsplåt, ringla över olja tillsammans med vitlök, flingsalt och peppar.
  2. Baka i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Krossa sedan potatisarna lätt vid servering med hjälp av en potatiskross eller en gaffel. Toppa med grovt hackad koriander, limejuice och labnehbollar.

Flankstek

  1. Flanksteken kan du grilla eller steka i ugn. Köttet ska ha en innertemperatur på 58 grader när det är klart. I ugnen steker du färdigt köttet på 100 grader i ca 25 minuter efter att du först har brynt det i en stekpanna. Låt det färdiggrillade köttet vila på smörpapper i ca 5 minuter innan du skär det i skivor.
  2. Grovhacka jalapeñofrukterna. Pressa saften ur limefrukten. Blanda samtliga ingredienser till dressingen.

Myntacrème

  1. Riv det yttersta av skalet på apelsinen. Strimla myntabladen grovt.
  2. Blanda apelsinskal med mynta, harissa, honung och yoghurt. Smaksätt med salt och peppar.

Rödkål

  1. Strimla rödkålen fint, blanda med ett par nypor havssalt och lägg i press under tallrik med tyngd på i tio minuter.
  2. Riv under tiden ingefäran, pressa apelsinerna och riv skalet fint.
  3. Häll av vätskan från kålen. Blanda kålen med ingefära, rivet apelsinskal, apelsinsaft, äppelcidervinäger och honung.
  4. Servera flanksteken med dressingen, krossade potatisar, myntacrème och syrad rödkål.